Linkovi

Lider opozicije Venecuele: Mirna tranzicija moguća


Opozicioni lider Venecule i samoproglašeni privremeni predsednik Huan Guaido obraća se medijima pre sednice skupštine u Karakasu, 29. januara 2019.
Opozicioni lider Venecule i samoproglašeni privremeni predsednik Huan Guaido obraća se medijima pre sednice skupštine u Karakasu, 29. januara 2019.

Ministar pravosuđa Venecuele zatražio je od Vrhovnog suda te zemlje da se opozicionom lideru Huanu Guaidu zabrani izlazak iz zemlje i da mu se blokiraju finansijski računi. Guaido, koji se proglasio za legitimnog predsednika zemlje, izjavio je da Venecuelanci žive pod diktaturom ali da ipak veruje da je moguća mirna tranzicija vlasti. Predsednik Nikolas Maduro je, za to vreme, poručio da će za svako nasilje u zemlji biti odgovoran američki predsednik Tramp, nakon što su SAD uvele sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji.

Sankcijama se državnoj naftnoj kompaniji Petroleos de Venezuela zabranjuje da ubira prihod od prodaje sirove nafte američkim rafinerijama. Američkim firmama i pojedincima se zabranjuje da posluju sa njom. Državni sekretar Majk Pompeo potvrdio je da je opozicioni lider Huan Guaido dobio ovlašćenje da kontroliše bankovne račune vlade Venecuele u američkim Federalnim rezervama i drugim bankama. Guaido, koga priznaje više od 20 zemalja uključujući SAD, istakao je da je važno da se finansijska sredstva Venecuele zaštite od, kako kaže, zloupotreba Madurovog režima.

"Oni uzurpiraju predsednička ovlašćenja. Danas postoji diktatura I moramo to jasno reći – diktatura koja se još održava uz pomoć bajoneta, a novca je sve manje zbog korupcije. Mi ćemo zaustaviti pljačku venecuelanskog novca dok narod gladuje, dok nema lekova i zaliha.”

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro sa kopijom Ustava Venecuele obraća se članovima diplomatskog kora u Karakasu.
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro sa kopijom Ustava Venecuele obraća se članovima diplomatskog kora u Karakasu.

​Maduro je izjavio da je spreman da pregovara sa venecuelanskom opozicijom, dok je američkog predsednika Trampa optužio da pokušava da izvrši smenu režima u Venecueli.

"Poručujemo Donaldu Trampu – ostavite Venecuelu na miru, ruke dalje od Venecuele!”

Maduro je najavio da će preduzeti pravne korake da ospori sankcije, koje osuđuje i Rusija.

"Zabrinuti smo zbog poteza SAD i njihovih saveznika u odnosu na Venecuelu, gde se krše sve norme međunarodnog prava. Njihov otvoreni cilj je da smene legitimnu vladu te latinoameričke države. Danas smo čuli za nove sankcije uvedene Venecueli i zamrznuta sredstva njene Centralne banke i vlade. To je to je urađeno na nelegitiman način što, nažalost, nije nečuveno kada je reč o SAD”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Venecuelanci se spremaju za još dublju ekonomsku krizu posle američkih sankcija za koje analitičari misle da će naneti razoran udarac Maduru.

“To je nulearna opcija. Ovo je najjače oružje koje SAD imaju na raspolaganju osim vojne sile”, kaže analitičar Majkl Šifter iz organizacije Inter-američki dijalog.

UN procenjuju da je u dosadašnjim neredima u Venecueli poginulo najmanje 40 ljudi.

XS
SM
MD
LG