Linkovi

Kušner: Uskoro američki plan za Bliski istok


Savetnik Bele kuće Džered Kušner u istočnoj sobi Bele kuće 18. maja 2108.
Savetnik Bele kuće Džered Kušner u istočnoj sobi Bele kuće 18. maja 2108.

Zet predsednika Donalda Trampa i glavni čovek za Bliski istok, Džered Kušner, završio je mirovnu misiju u tom regionu. Američki izaslanik najavio je da će Trampova administracija uskoro objaviti plan za Bliski istok, sa ili bez Palestinaca.

Palestinska uprava odbila je da se sastane sa Kušnerom tokom njegove jednonedeljne posete regionu zato što su SAD priznale Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Kušner je razgovarao sa novinarima jednog palestinskog dnevnika nakon što je održao odvojene razgovore u regionu sa liderima Izraela, Jordana, Egipta i Saudijske Arabije. Izjavio je da međunarodna zajednica "postaje frustrirana" zato što palestinski predsednik Mahmud Abas ne preduzima "konstruktivne korake" ka postizanju mira.

Palestinci, koji doživljavaju Jerusalim kao prestonicu svoje buduće države, kažu da je američki mirovni plan u startu osuđen na neuspeh.

“Predsednik Abas neće prihvatiti diktat američke administracije, ne samo predsednik Abas nego ni palestinski narod", izjavio je palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat.

Izraelski premijer Benjamin Neteanjahu poručio je da su njegovi razgovori sa Kušnerom bili produktivni. Na nedeljnom sastanku kabineta u Jerusalimu, Netanjahu je hvalio predsednika Donalda Trampa i njegovu administraciju zbog snažne podrške Izraelu.

Netanjahu kaže da je Izrael spreman da se vrati za pregovarački sto bez prethodno postavljenih uslova i pozvao Palestince da slede taj primer.

XS
SM
MD
LG