Linkovi

Pompeo: SAD će smatrati Iran prijateljem ukoliko ispuni zahteve


Američki državni sekretar Majk Pompeo u eksluzivnom razgovoru za Persijski servis Glasa Amerike

Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da će, ukoliko iranski lideri prihvate zahtev SAD da se ponašaju kao normalna nacija, Amerikanci posetiti Iran i tretirati ga kao prijatelja.

U ekskluzivnom intervjuu za Persijski servis Glasa Amerike, koji je emitovan u petak, Pompeo je rekao da je cilj nove strategije za Iran koju je objavio reanije ove nedelje, da postavi uslove iranskim islamističkim liderima da se ponašaju kao "normalni lideri". Pompeo je objasnio da kada kaže "normalni", misli na lider koji ne pljačkaju svoj narod, ili troše novac narodni novac na - kako se izrazio "avanture" u Siriji i Jemenu.

"Ukoliko budemo mogli da stvorimo uslove u kojima se iranski lideri više ne budu ponašali na taj način, iranski narod će biti veoma uspeš, Amerikanci će posećivati tu zemlju, i imaćemo sve te sjajne stvari koje postoje kada smo prijatelji i saveznici", rekao je Pompeo.

Državni sekretar Majk Pompeo tokomc eremonije polaganja zakletve u Stejt departmentu, 2. maja 2018.
Državni sekretar Majk Pompeo tokomc eremonije polaganja zakletve u Stejt departmentu, 2. maja 2018.

Šef američke diplomatije detaljno je objasnio jedan od 12 uslova iz svog strateškog govora, rekavši da bi Iran trebalo da dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku (IAEA) energiju da izvrši inspekciju vojnih lokacija i istraživačkih alboratorija. U govoru održanom 21. maja, Pompeo je zatražio da IAEA dobije neograničeni pristup "svim lokacijama širom zemlje".

U intervjuu za VOA, Pompeo je detaljnije govorio i o američkom zahtevu da Iran prekine s pretnjama da će uništiti Izrael, kao i sa pretećim ponašanjem prema okolnim zemljama. Rekao je da iranski lideri ne samo da bi trebalo da prestanu da ohrabruju povike u javnosti "Smrt Izraelu", nego i "Smrt Americi".

"Kada imate visoke lidere i druge koji podržavaju takva lažna okupljanja na kojima se ne radi ništa drugo nego uzvikuje 'Smrt Americi' ili 'Smrt Izraelu', iransko rukovodstvo bi trebalo da to zaustavi… jer to nije prava stvar za njihov narod".

Pompeo je ponovio da SAD ne žele promenu režima u Iranu i savetovao grupe Iranaca u egzilu da ne traže to.

"Ne želimo da pozivaju na promenu režima", rekao je Pompeo i dodao da dokle god te grupe rade na istim ciljevima kao i SAD, on podržava njihove napore..

Predsednik Irana Hasan Rohani (desno) u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom u Teheranu, 24. novembra 2015.
Predsednik Irana Hasan Rohani (desno) u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom u Teheranu, 24. novembra 2015.

Međutim, rekao je Pompeo, neke "manje" opozicione grupe nisu se uvek svrstavale uz američke ciljeve, mada nije neveo na koje grupe misli.

"Želimo da oni rade u interesu iranskog naroda, običnih građana, koji ne žele ništa drugo nego da žive svoj život, da mogu da skinu hidžab, da idu na posao i podižu porodicei mole se na način na koji to žele".

Pompeo je naglasio da će Trampova administracija podržati napore Kongresa da usvoji meru, kojom će pokušati da razotkrije sakriveno bogatstvo vodećih iranskih lidera, koje mnogi kritičari unutar Irana smatraju korumpiranim.

"Iranski narod zaslužuje istinu. Imate rukovodstvo koje koje stavlja novac u džepove, koriste bioznise kao nominalne izvore, a iskreno, jednostavno kradu. I to toliko da mi to možemo da dokažemo i prikažemo, tako da podržavam priliku da to predočimo iranskom narodu, kako bi oni sami mogli da odluče da li su to pojedinci koje oni žele da vode zemlju", rekao je Pompeo. he said.

Zakon o transparentnosti svojine iranskog rukovodstva tražio bi od američkog Sekretarijata za finansije da objavi izveštaje o procenama bogatstva visokih iranskih lidera za koje se sumnja da su korumpirani. Predlog zakona usvojen je u predstavničkom domu u decembru, a sada ga razmatra senatski odbor.

Pompeo je takođe rekao da Stejt departmen "svakodnevno" radi na tome da dovede kući Roberta Levinsona, Amerikanca koji je je nestao 9. marta 2007, dok je kao privatni detektiv boravio na iranskom ostrvu Kiš.

"Što se tiče drugih Amerikanaca u pritvoru u Iranu, nadamo se da će rukovodstvo Irana, predsednik Rohanim, ministar spoljnih poslova Zarif, vrhovni lider ajatola Hameni, shvatiti da je u njihovom najboljem interesu, i ni zbog čega drugog nego osnovne humanosti da dozvole tim nevinim Amerikancima da se vrate svojim porodicama", zaključio je Pompeo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG