Linkovi

Pompeo: Nema dokaza da je Mohamed bin Salman naredio Kašogijevo ubistvo


Američki državni sekretar Majk Pompeo obraća se novinarima posle sastanka sa senatorima o ubistvu Džamala Kašogija, 28. novembar 2018.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u sredu da, na osnovu obaveštajnih podataka koje je video, nema direktnih dokaza koji saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana povezuju sa ubistvom novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Pompeo i sekretar za odbranu Džim Matis su o Kašogijevom ubistvu informisali senatore, koji su izrazili zabrinutost što direktorka CIA-e Đina Haspel nije prisustvovala brifingu, zatvorenom za javnost.

Na pitanje zašto Haspel nije bila prisutna, Pompeo je odgovorio: "Tražili su od mene da budem ovde i došao sam".

Matis je rekao senatorima da se "ključna" uloga Saudijske Arabije u održavanju stabilnosti na Bliskom istoku ne može odbaciti, čak i dok Sjedinjene Države traže da krivci za Kašogijevo ubistvo odgovaraju.

Kasnije je u Pentagonu rekao novinarima da nema dokaza da je Mohamed bin Salman umešan u ubistvo saudijskog novinara.

I Matis i Pompeo založili su se za nastavak podrške saudijskim operacijama u Jemenu.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman

Prema izveštajima američkih medija, CIA je procenila da je Salman naložio ubistvo saudijskog novinara. Rijad je odbacio te optužbe i za ceo slučaj okrivio odmetnute agente. Slično je poručio i američki predsednik Donald Tramp, koji je naglasio da je i dalje reč o otvorenom pitanju.

Državni sekretar rekao je senatorima da bi "pogoršanje odnosa sa Saudijskom Arabijom bila ozbiljna greška za američku nacionalnu bezbednost i američke saveznike".

Trampova administracija uvela je sankcije protiv 17 saudijskih zvaničnika, ali se usprotivila preduzimanju oštrijih mera za kažnavanje Rijada, dok je predsednik više puta naglasio ekonomsku važnost prodaje oružja Saudijskoj Arabiji.

Međutim, jedan od Trampovih saveznika u Kongresu, republikanski senator Lindzi Grejem zapretio je da neće glasati o ključnim pitanjima, uključujući i o budžetu, dok CIA ne bude informisala senatore o Kašogijevom ubistvu.

Senatori Lindzi Grejem i Bob Korker
Senatori Lindzi Grejem i Bob Korker

"Neće mi biti uskraćen brifing sa CIA-om, koju mi nadziremo, o tome da li njihova procena potvrđuje moje uverenje da se ovo nije moglo dogoditi bez znanja saudijskog prestolonaslednika", naglasio je Grejem.

"Ukoliko CIA potvrdi moj stav o tome da je prestolonaslednik znao za ubistvo, neće više biti redovnih odnosa sa Saudijskom Arabijom", upozorio je republikanski senator.

I predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora, republikanski senator Bob Korker rekao je da je Mohamed bin Salman odgovoran za Kašogijevo ubistvo, dok je demokratski senator Bob Menendez ocenio je da je odusustvo Đine Haspel sa brifinga zataškivanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG