Linkovi

Alabama zabranila abortus, čak i u slučaju silovanja


Članovi državnog Senata Alabame glasaju o zakonskom predlogu o zabranu abortusa
Članovi državnog Senata Alabame glasaju o zakonskom predlogu o zabranu abortusa

Američka savezna država Alabama usvojila je u utorak predlog zakona kojim se zabranjuje abortus u gotovo svim slučajevima, osim kada je ugroženo zdravlje majke. Predlog je usvojen u okviru napora više saveznih država da se pred Vrhovnim sudom ponovo razmotri ustavno pravo žena na abortus.

Najoštriji zakonski predlog o abortusu u Sjedinjenim Državama, usvojen je u državnom Senatu nakon što ga je prethodno odobrio Predstavnički dom Alabame, a pre nego što postane zakon, mora da ga potpiše republikanska guvernerka Kej Ajvi koja je snažan protivnik abortusa.

Zakon bi stupio na snagu šest meseci nakon što ga potpiše guvernerka, ali je sigurno da će brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava pokušati da ga ospore pred sudovima.

Zakoni kojima se ograničava pravo na abortus ove godine su usvojeni u 16 američkih saveznih država, od kojih je u četiri abortus zabranjen odmah nakon što mogu čuti otkucaji srca embriona.

Predlog, usvojen u Alabami, zabranjuje abortus u bilo koje vreme, a lekari koji ga izvrše mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom od 10 do 99 godina, mada žene koje bi abortirale ne bi bile krivično gonjene.

Državni Senat, u kojem većinu imaju republikanci, takođe je odbacio amandman Demokratske stranke koji bi dozvolio abortus u slučaju silovanja I incesta.

Republikanski članovi Senata, svi muškarci, saopštili su da je zabrana abortusa usvojena da bi se na kraju pred Vrhovnim sudom preispitala presuda u slučaju Ro protiv Vejd, kojom je 1973. godine legalizovan abortus u Sjedinjenim Državama.

Prethodno su u Džordžiji, Kenktakiju, Misisipiju i Ohaju zabranjeni abortusi nakon što se mogu čuti otkucaji srca embriona, što se može dogoditi i oko šeste nedelje, pre nego što je žena svesna da je trudna.

Zakonski predlog, usvojen u Alabami, kritikovale su brojne organizacije koje su saopštile da je zabrana neustavna I da će imati katastrofalne posledice po zdravstvenu zaštitu.

XS
SM
MD
LG