Linkovi

Guvernerka Alabame potpisala zakon o zabrani skoro svih vrsta abortusa


Guvernerka Alabama Kej Ajvi potpisuje zakonski predlog kojim se abortus proglašava krivičnim delom (Foto: AP/Hal Yeager/Kancelarija guvernerke Alabame
Guvernerka Alabama Kej Ajvi potpisuje zakonski predlog kojim se abortus proglašava krivičnim delom (Foto: AP/Hal Yeager/Kancelarija guvernerke Alabame

Guvernerka Alabame Kej Ajvi potpisala je zakonski predlog kojim se zabranjuju skoro sve vrste abortsua u toj saveznoj državi.

"Za brojne pristalice ovog zakona, radi se o snažnom testamentu o dubokom ubeđenju Alabamaca da je svaki život dragocen i daje svaki život sveti poklon od Boga'', poručila je republikanska giuvernerka u saopštenju.

Zakonodavci u jugoistočnoj američkoj saveznoj državi usvojili su zakonski predlog u utorak, čime su pokrenuli pravnu bitku o meri, koja je sada postala najstrožiji zakon o abortusu u SAD.

Američka federacija za planirano roditeljstvo (The Planned Parenthood Federation of America) zarekla se da će osporiti zakon na sudu.

"Nemamo izbora", rekla je predsednica Liena Ven.

"Pričamo o pravima mnogih budućih generacija".

Senat Alabame u kojem većinu čine republikanci glasao je sa 25 glasova za i 6 protiv da se izvođenje abortusa u bilo kojem stadijumu trudnoće proglasi prekšajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom, za onog koji ga sprovodi, iako žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu, ne bi bile kažnjene. Jedini izuzetak bi bilo ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugrođeno.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski predlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta.

Oni koji podržavaju zakon kažu da je on napisan tako da pokrene zakonsku proceduru, koja bi mogla da dovede do toga da Vrhovni sud SAD ukine istorijsku odluku iz 1973. godine, kojom je na federalnom nivou legalizovan abortus.

"Rou protiv Vejda je okončao živote mnoge dece", rekao je senator iz Alabame, republikanac Klajd Čemblis.

"Ovaj zakonski predlog ima priliku da sačuva živote miliona dece".

Akcije drugih saveznih država

Ohrabreni novim kozervativnim sudijama u Vrhovnom sudu, Kentaki, Misisipi, Ohajo i Džordžija usvojili su zabrane abortusa od trenutka kada se otkrije otkucaj srca fetusa, što mođe da se dogodi već u šestoj nedelji trudnoće. A protivnici abortusa i u nekim drugim drđavama takođe pokušavaju da onemoguće pristup abortusu.

"Ovo je plan Republikanske partije, bez dileme, da se ukine 'Ro protiv Vejda' i vratimo se u prošlost kada je reč o reproduktivnim, građanskim i ljudskim pravima žena", rekla je senatorka Kirsten Džilibrend iz Njujorka, jedna od demkratskih pretendenata na nominaciju, u intervjuu kablovskj TV mreži "Si En En" (CNN).

Još jedan demokratski predsednički kandidat, bivši potpredsednik Džo Bajden, izjavio je da aktuelni zakon bi treblo proglasiti neustavnim.

"Rou protiv Vejda je uspostavljeni zakon i ne bi ga trebalo ukidati", rekao je Bajden.

"Izbor bi trebalo da ostane između žene i njenog lekara".

Anketom, koju je prošle godine sproveo Istraživački centar Pju, utvrđeno je da 58 odsto ispitanika smatra da bi abortus trebalo da bude legalan u skoro svim slučajevima, dok je 37 odsto reklo da bi trebalo da bude nezakonit.

XS
SM
MD
LG