Linkovi

Bez konačnog dogovora poljoprivrednika i tehničke Vlade Srbije


Delimični sporazum ratara i tehničkih vlasti Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Delimični dogovor ratara i tehničkih vlasti Srbije

BEOGRAD - Sastanak predstavnika poljoprivrednika i Ane Brnabić, premijerke Srbije u tehničkom mandatu, okončan je postizanjem delimičnog sporazuma.

Nakon gotovo devetočasovnih razgovora usaglašeno je da premija za mleko bude 15 dinara po litru, dok cene za suncokret i gorivo nisu dogoverene.

Nedimović: Vlada nije u mogućnosti da garantuje cene

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede u tehničkoj Vladi Srbije, izjavio je da su razgovori sa poljoprivrednicima bili teški.

Nedimović je rekao da, kako se izrazio, budžet nije ćup iz kod se vadi koliko ko hoće, i da Vlada nije u mogućnosti da garantuje cene.

"U zgradi Vlade smo, kolege iz vlade i ja i predstavnici Privredne komore Srbije i bićemo i celu noć ovde i sutra, koliko god je potrebno za dogovor", rekao je Nedimović za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je postignut visok stepen saglasja o premijama za mleko i podršci poljoprivrednim proizvođačima vezanim za gorivo.

"Došli smo do cene koja bi poljoprivrednom proizvođaču donela oko 70 dinara cenu, to je 11 posto više nego što dobijaju u Rumuniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj. Ovo je blizu 600 evra po toni, nadam se da će svi imati sluha, vlada čini nadljudske napore da reši ovu situaciju", naveo je Nedimović.

Dodao je da su uvek spremni za kompromis, a da li će neko koristi svoje pravo da protestuje – to ostaje na njima.

"Kad god predstavnici poljoprivrednih proizvođača žele razgovore – mi smo tu, dovoljan je jedan telefonski poziv da nas obaveste o ishodu svojih razgovora", poručio je Nedimović.

Predstavnik poljoprivrednika Mileta Slankamenac rekao je da je premija za mleko rešena za sve kvartale, dok je njegov kolega Jovan Jovanov rekao da se s predstavnicima Vlade nisu našli oko cene suncokreta.

"Nismo se našli oko cene suncokreta, ali smo, mislimo, jako blizu, ali se nadamo da će sve biti rešeno", rekao je Jovanov.

Upitan o blokadama, rekao je da će pokušati da nađu dobru volju da se blokade relaksiraju.

"Traktori će ostati pored puta, možda i na putu, dogovorićemo se da li će to biti zatvoreno", rekao je Jovanov.

Predstavnik poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je da nije postignut dogovor o subvencijama i dizelu i izričito rekao da se blokade nastavljaju.

Ratari su naveli da su premijerka u tehničkom mandatu i Vlada bili konstruktivni i da će se pregovori nastaviti kad ih opet pozovu u Vladu na sastanak.

Pregovori do dogovora

Na početku razgovora sa ratarima Ana Brnabić je poručila izjavila da neće izaći iz Vlade dok se ne postigne dogovor, dok je jedan od poljoprivrednika napustio sastanak jer je uveren da "pregovori neće uroditi plodom".

Poljoprivrednici su u ponedeljak u Novom Sadu blokirali Bulevar Mihajla Pupina do Varadinskog mosta, raskrsnicu Bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske, kao i celu Jevrejsku ulicu do Futoške pijace, dok je za saobraćaj otvoren Varadinski most. Blokirana su oba izlaza iz Pančeva za Beograd. Protesti su nastavljeni i u Subotici, a ratari iz Rače na traktorima u Lapovu čekaju rezultate razgovora u Vladi Srbije.

Ana Brnabić je, navodi N1, u razovoru sa učesnicima sastanka skrenula pažnju da je pred Srbijom "veoma teška nedelja i da nam je potrebno jedinstvo".

„Pored toga što želim da se dogovorim sa vama i da sve strane budu zadovoljne, moram da dam sve od sebe da obezbedim unutrašnji mir i stabilnost“, kazala je Ana Brnabić.

Ona je navela da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem nedelje putuje u Brisel da se bori za mir i da je potrebno „nacionalno jedinstvo, sada više nego ikada i ne treba da se međusobno svađamo“.

Ratari traže 700 evra po toni suncokreta, dok je poslednja ponuda Vlade bila 533 evra po toni. Od države traže i da se ukinu akcize na gorivo za zemljoradnike na količinu do 100 litara po hektaru i da se ograniče marže na suncokretovo ulje. Vlada je za sada ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza jestivog ulja, kao i da ih policija ne tereti zbog prethodnih protesta i blokada saobraćaja, podseća Fonet.

XS
SM
MD
LG