Linkovi

Posle sastanka u Vladi, poljoprivrednici odlučuju o nastavku protesta


Predstavnici poljoprivrednika na sastanku sa predsednicom tehničke Vlade Srbije

BEOGRAD - Poljoprivrednici iz cele Srbije, koji su protestovali prethodnih dana tražeći niže cene goriva i da otkupna cena suncokreta ne bude manja od 700 evra po toni, sastali su se jutros u Beogradu sa predednicom tehničke Vlade Anom Brnabić i izjavili da će odluku o nastavku protesta doneti kada dobiju konačnu ponudu države javlja N1.

Prema informacijama N1, deo poljoprivrednika je blokirao puteve u Novom Sadu nezadovoljan odlukom Vlade i najavljeno je da će blokada trajati do 15h.

Poljoprivrednici su tražili da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a Vlada je ponudila 535 evra plus PDV. Nije ispunjen zahtev da se registrovana gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, ali je ponuđena umanjena cena goriva za 22 dinara po litru za količinu do 60 litara po hektaru.

Vlada se saglasila sa poljoprivrednicima da se ukine zabrana izvoza rafinisanog ulja.

Na sastanku je ponuđeno da se mlekarima isplate premije za mleko u iznosu od 15 dinara po litru, a kako su rekli predstavnici poljoprivrednika, iz Vlade je poručeno da ne postoji mogućnost da se subvencioniše cena đubriva.

Šta je odlučila tehnička Vlada?

Tehnička Vlada Srbije donela je na sednici u četvrtak odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja. Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere, saopšteno je iz Nemanjine 11.

Na sednici vlade usvojena je Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Ovu odluku, navodi se, Vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

XS
SM
MD
LG