Linkovi

Protest poljoprivrednika: Država da reši problem uljarima, jer ga je ona i napravila


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Kombajn u polju suncokreta
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Kombajn u polju suncokreta

Zbog otkupne cene suncokreta, ali i nabavne cene goriva za poljoprivredne mašine i nebriga države za uslove u kojima rade, u Srbiji su u utorak protestovali poljoprivrednici.

Protest je počeo u okolini Požarevca gde su, kako je za FoNet rekao predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić, učesnici protesta u 250 traktora blokirali Moravski most.

Savić je rekao da je to udruženje bilo uključeno u "pregovore i dogovore" sa ministarstvom poljoprivrede, ali da rezultata nije bilo: "Mi smo te dogovore trpeli, bili smo na 30 takvih sastanaka i ništa nije postignuto. Upućuju nas na uljare, ali i oni imaju problem, a taj problem bi trebalo da reši država, jer ga je ona i napravila", rekao je Savić.

Kako je objavio Radio 021 na Instagramu, oko 30 traktora delimično je blokiralo Bulevar Mihajla Pupina u centru Novog Sada, a u prijavi policiji kao razlog za okupljanje i protestnu vožnju naveli su "ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje".

Njihovi zahtevi su, dodaje se, da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a gorivo za jesenje radove po 170 dinara na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Ratari iz Kisača su krenuli ka Novom Sadu, ali ih je policija prvo pratila, a potom blokirala. U ovoj grupi ima šezdesetak traktora i nekoliko autobusa, navodi portal 021.rs.

Protestne vožnje poljoprivrednika organizovane su na više mesta u Vojvodini, Mačvi, Stigu, Požarevcu i drugim lokacijama.

Ministar na pregovorima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u utorak kasno popodne stigao je na razgovore sa ratarima koji su blokirali put u Novom Sadu i naveo da je država "uspela da završi" da će gorivo za setvu moći da se sipa dva puta tokom dana, sa posebnim karticama, preneo je 021.rs.

Nedimović je rekao da je morala da se uvede zabrana na izvoz i da je čim su se stekle mogućnosti ukinuta.

"Ako je pala cena zbog odluka vlade, kako je onda u okruženju, gde nije bilo tih zabrana, ista situacija", pitao je Nedimović.

Rekao je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio.

Poljoprivrednici su ga pitali da li je očekivao da se oni raziđu na osnovu takvih obećanja.

"Kao da radite predizbornu kampanju. Nama treba konkretno nešto da nam kažete", rekli su mu, preneo je Fonet, koji dodaje da je tokom pregovora bilo prisutno nekoliko vozila policije.

"Zakasneli zahtevi"

Uroš Davidović, urednik emisije o poljoprivredi "Dobra zemlja", podržao je zahteve poljoprivrednika, ali i ocenio da su oni zakasneli.

"Mišljenje poljoprivrednika je za mene jedino referentno i bitno. Sa svim zahtevima oko suncokreta se ipak slažem 'samo' 99 posto. Onaj jedan posto je nažalost realistično, racionalno mišljenje, a to je da je kasno za sve zahteve osim za nadoknadu štete zbog izgubljene dobiti između razlike u tržišnoj ceni i još nezvanične cene koja je javna tajna, koju će uljare platiti . To je nekih 40 dinara, razlike u ceni", napisao je Davidović u javnom postu na Fejsbuku.

"Nijedan izvoznik zrna nije lud da radi u ovakvim okolnostima... A bez mogućnosti izvoza zrna i ulja cena nije tržišna. I to je u redu, ali samo ako neko plati za tu razliku. Izvolite, platite i sve je u redu. Za regulisanje težišta i izvozne poslove sada je kasno. To je realnost", ocenio je on.

Opozicija podržava zahteve: Nebrigom vlasti poljoprivreda dovedena do propasti

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da podržava poljoprivrednike u protestu i traži od nadležnog ministarstva da ispuni njihove zahteve.

"Povodom učestalih protesta poljoprivrednika iz cele Srbije, uključujući i današnji, koji se odnosi na nisku otkupnu cenu suncokreta, izražavamo punu podršku nezadovoljnim poljoprivrednicima i zahtevamo od nadležnog ministarstva da ispuni navedene zahteve, jer je nebrigom aktuelne vlasti, poljoprivreda dovedena do ruba propasti", izjavio je potpredsednik SSP Dejan Bulatović.

Stranka zahteva od nadležnih da ne pišu prekršajne prijave poljoprivrednicima koji sa svojom mehanizacijom učestvuju u blokadama i time ostvaruju svoje pravo da iskažu nezadovoljstvo.

"Godinama unazad upozoravamo ministra Nedimovića na niz gorućih problema u poljoprivredi, ujedno predlažući mere koje bi poljoprivrednicima pomogle da prežive od setve do žetve", dodaje Bulatović.

Neke od mera koje SSP predlaže su zagarantovane otkupne cene poljoprivrednih proizvoda onim proizvođačima koji potpišu ugovor sa državom, gorivo bez akciza za poljoprivrednike i podizanje subvencija na 12.000 dinara po hektaru.

"Uništenje domaćeg agrara mora hitno da prestane, a to je jedino moguće sprovođenjem adekvatnih mera i odgovornim upravljanjem ovim resorom", kazao je Bulatović.

I Demokratska stranka podržala je proteste poljoprivrednika uz ocenu da je Vlada Srbije direktnim uplitanjem - kroz zabranu izvoza suncokretovog ulja - napravila poremećaj na tržištu i prouzrokovala pad cene suncokreta. Dodatni problem izazvala suša, koja je drastično smanjila ovogodišnji rod, ali još veći problem predstavlja loše vođenje agrarne politike koje će kao rezultat imati drastično smanjenje broja gazdinstava, ocenjuje DS.

"Zbog najskuplje setve u istoriji srpske poljoprivrede, dobrim delom uzrokovane krivicom države, lošom agrarnom politikom i sušom, danas brinemo zbog opstanka većine paora", navela je DS i ukazala da će se problemi paora vrlo brzo odraziti i na sve druge građane, kroz nedostatak kvalitetne hrane domaćeg porekla i veoma visoke cene.

XS
SM
MD
LG