Linkovi

Radnici Fijata okončali protest, u subotu sastanak sa Vučićem


Radnici Fijata blokirali su autoput kod Sava centra u Beogradu zbog neuspelih pregovora sa Vladom i korporacijom Stelantis (Fonet)

BEOGRAD - Radnici kragujevačke fabrike automobila Fijat blokirali su autoput kod Sava Centra u blizini mosta Gazela u Beogradu, nezadovoljni socijalnim programom koji im je ponudila Vlada Srbije i kompanija Stelantis, u čijem je Fijat vlasništvu.

Njihov višečasovni protest okončan je pošto su predstanici sindikata radnika dobili pisanu garanciju da će u subotu održati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Najavljeno je i da će, ukoliko dogovor ne bude postignut, radnici ponovo izaći na ulice.

Nezadovoljni radnici Fijata iz Kragujevca su krenuli oko 10 časova u autobusima i sopstenim prevozom, a u Beograd su stigli oko 13 sati.

Ubrzo su blokirali obe trake autoputa kod Sava Centra u blizini mosta Gazela, te je saobraćaj privremeno obustavljen u oba smera.

Kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa, na protestu nije prisutna policija, a radnici propuštaju vozila Hitne pomoći.

"Blokada će trajati nekoliko sati. Nismo želeli da idemo ispred Vlade Srbije, jer smo svesni da time ne bismo ništa postigli. Hoćemo posao. Hoćemo da radimo u našoj firmi. Fijat ne pripada Beogradu", rekao je okupljenima na protestu predsednik Samostalnog sindikata Fijata Zoran Miljković.

Radnici kragujevačkog Fijata su se odlučili da dođu u Beograd i blokiraju puteve nezadovoljni, kako kažu, propalim pregovorima sa Vladom Srbije.

Protest radnika Fijata na autoputu
Protest radnika Fijata na autoputu

Radnici fabrike u vlasništvu multinacionalne kompanije Stelantis, od sredine maja traže od Vlade Srbije da ih zaštiti od odluke kompanije da se 1.500 radnika od ukupno 2.000 zaposlenih proglasi za tehnološki višak, uz mogućnost odlaska na dvogodišnji rad u Stelantisovim fabrikama u Evropi, ili da im raskine ugovore o radu uz isplatu otpremnina.

U nekoliko sastanaka Vlade, predstavnika kompanije i radnika Fijata, nije postignut dogovor oko visine otpremnine, oko radnih uslova onih koji bi otišli na rad u inostranstvo, niti oko državne pomoći onim radnicima kojima bi prestao radni odnos.

Radnici se protive ideji da budu prebačeni na rad u Slovačku do 2024. godine, traže veće otpremnine i da se zaštićene kategorije radnika izuzmu iz socijalnog programa.

Zahtevaju i da se radnici koji budu višak zaposle u drugim firmama do 50 kilometara od Kragujevca, kao i da bude obezbedjene minimalne zarade za radnike koji žele da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

U jednom od saopštenja nakon pregovora, kompanija je obećala da će biti zaštićene ranjive kategorije i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Prema obećanjima, kompanija će posebno zaštiti žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece, majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Protest radnika Fijata na autoputu kod Sava centra
Protest radnika Fijata na autoputu kod Sava centra

Međutim, u razgovoru ra RSE, jedna od radnica, koja u fijatu radi 10 godina, tvrdi da joj je firma rekla da je ipak neće zaštititi i da može da se odluči za to da bude tehnološki višak ili da ide na rad u Slovačku.

"Pozvali su me iz Fijata i rekli da nisam zaštićena jer nisam udovica. Samohrana sam majka dvoje dece. Mi živimo od te jedne plate, imam kredit. Nemam koem da ostavim decu da idem da radim u Slovačku", rekla je za RSE Milica Dobrić iz Kragujevca.

Radnici su svoj dolazak u Beograd najavili na protestu 20. juna kada su blokirali magistralni put Kragujevac–Čačak u centru kragujevačkog prigradskog naselja Korićani.

Tada su dali rok Vladi da do 21. juna odgovori na sva sporna pitanja vezana za status zaposlenih i najavili da će, ako se to ne desi, u sredu (22. jun) doći u Beograd i blokirati ključne saobraćajne raskrsnice u glavnom gradu.

Nakon što su nezadovoljni radnici najavili da će blokirati ulice Beograda, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da radnici mogu da nastave pregovore o svojim zahtevima sa Vladom i da ne vidi šta bi oni tražili na ulici.

Međutim, kako su radnici saopštili uoči polaska za Beograd, sa premijerkom ipak nisu uspeli da ugovore sastanak.

Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd na protestu radnika Fijata
Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd na protestu radnika Fijata

Podršku radnicima Fijata pružili su Biljana Stojković, Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnici Ekološkog ustanka i koalicije "Moramo", kao i "Ne davimo Beograd".

Nedugo pre odluke multinacionalne kompanije Stelantis da tri četvrtine radnika fabrike proglasi tehnološkim viškom, Stelantis je sa Vladom Srbije potpisala 28. aprila ugovor vredan 190 miliona evra o proizvodnji automobila na električni pogon od 2024. godine u fabrici u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon potpisivanja novog ugovora sa Stelantisom, da će ta nova investicija u kragujevačkoj fabrici automobila biti u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

XS
SM
MD
LG