Linkovi

Politički donatori kao ambasadori - članovi Kongresa žele da se ograniči njihov broj


Američki ambasador pri Evropskoj uniji Gordon Sondlend

Jedan od ključnih svjedoka u istrazi o opozivu američkog predsjednika Donalda Trampa je američki ambasador pri Evropskoj uniji Gordon Sondlend, koji je na taj položaj postavljen nakon što je dao milion dolara za Trampovu inauguraciju. Praksa da predsjednici imenuju bogate političke pristalice za ambasadore uobičajena je u Sjedinjenim Državama, bez obzira na to da je li u Bijeloj kući republikanac ili demokrata. Međutim, pojedini članovi Kongresa i predsjednički kandidati smatraju da je došlo vrijeme da se ta praksa ograniči.

Milioni Amerikanca gledali su svjedočenje Gordona Sondlenda, bogatog vlasnika lanaca hotela kojeg je predsjednik Donald Tramp imenovao za ambasadora pri Evropsko uniji. Pojedini kongresmeni su tokom pretresa bili usredsređeni na pitanje zašto je Tramp postavio Sondlenda na taj položaj.

"Dali ste milion dolara za komitet za Trampovu inauguraciju, zar ne”, upitao je Sondlenda demokratski kongresmen Erik Svolvel.

"Kupio sam VIP kartu za inauguraciju”, odgovorio je Sondlend i potvrdio Svolvelovu konstataciju da je riječ o velikoj svoti novca.

Tokom poslednje debate kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, senatorka Elizabet Voren zatražila je od svojih rivala da pomognu da se okonča praksa imenovanja bogatih političkih donatora za ambasadore.

”Kako je ambasador Sondlend imenovan na taj položaj? Taj čovjek nije imao nikakve kvalifikacije, osim jedne: napisao je ček na milion dolara. I to nam govori o korupciji i o tome kako se novcem kupuje uticaj u Vašingtonu”.

Demokratski kongresmen Ami Bera podnio je zakonski prijedlog o ograničavanju te prakse i o jačanju položaja karijernih diplomata u Stejt departmentu.

“Istorijski, 30 odsto ambasadora su politički kandidati, dok su 70 odsto pripadnici diplomatskog kora. To smo postavili kao zvanične parametre. Ne želimo da budemo previše restriktivni prema predsjednicima, koji mogu da se obrate Spoljnopolitičkim odborima u Predstavničkom domu i Senatu ako iz nekog razloga žele da pređu ta ograničenja. Međutim, važno je da u prvi plan stavimo profesionalce”.

Kongresmen Bera uporedio je Sondlenda sa pojedinim karijernim diplomatama, koji su takođe svjedočili u istrazi o opozivu.

Koje su njegove diplomatske vještine? Uporedite ih sa ostalim pojedincima – ambasadorima Bilom Tejlorom, Džordžom Kentom i Mari Jovanovič. To su profesionalci koji su napredovali u svojoj karijeri, i koji služe zemlji”.

Bivša ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič je u Kongresu zatražila da se da se podrže američke diplomate u inostranstvu.

“Ambasadori simbolizuju Sjedinjene Države u inostranstvu. Lični su zastupnici predsjednika i uvijek bi trebalo da djeluju i govore sa punim ovlašćenjem da zastupaju američku politiku. Ako je naš glavni zastupnik u inostranstvu meta brutalnih napada, to ograničava našu efikasnost u zaštiti ključnih bezbjednosnih interesa Sjedinjenih Država”.

Jovanovič je diplomata sa 33-godišnjim iskustvom koja je u maju, na zahtjev predsjednika, smijenjena s položaja ambasadorke u Kijevu, iako je iz Stejt departmenta saopšteno da nije uradila ništa pogrešno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG