Linkovi

Evroposlanici podržali zahtev opozicije za pomoć u rešavanju političke krize u Srbiji


Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj objavio je na Tviteru pismo koje je troje evroposlanika uputilo Evropskoj komisiji, a u kome se traži formiranje ekspertske grupe koja bi pomogla u rešavanju političke krize u Srbiji i napravila izveštaj o stanju u državi i u medijima. Pismo su, osim Groselja, uputili i poslanice Tanja Fajon i Viola fon Kramon.

Prethodno je opozicija u Srbiji zatražila od EU da pomogne u rešavanju političke krize u Srbiji po modelu Severne Makedonije, odnosno da se formiraju dve radne grupe koje će oceniti stanje vladavine prava i demokratije i stanje u medijima, prenosi Fonet.

Pismo upućeno EU potpisali su lideri opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Boško Obradović, predstavnici Pokreta za preokret, Sindikata Sloga, Građanske platforme i Pokreta slobodna Srbija.

Evroposlanici u pismu navode da je "demokratija u Srbiji trenutno ugrožena autoritarnom vladavinom, nefer izbornim uslovima, nedostkom slobode medija i vladavine prava".

"Uprkos nedavno održanim izborima, nasilno gušenje protesta na ulicama, koje nas dodatno zabrinjava, jasan su znak da Srbiju čekaju ozbiljni problemi u budućnosti...Bez rešavanja svih ovih problema Srbija nema stabilnu budućnost i realnu perspektivu za članstvo u EU", piše u pismu.

Evroposlanici, stoga, smatraju da je formiranje nezavisne grupe eksperata koji bi se bavili ovim pitanjima ključno i napominju da je takvo angažovanje Evorpskog parlamenta i Evropske komisije u drugim zemljama dalo rezultate.

Troje evroposlanika poziva i Evropski parlament da podrži jačanje međustranačkog dijaloga kako bi se osigurao najširi društveni konsenzus za reforme koje treba sprovesti.

XS
SM
MD
LG