Linkovi

SAD skeptične prema tvrdnjama Rusije da je ubijen lider IS


Arhiva - Fotografiji preuzeta sa sajta militanata 5. jula 2014. koja, prema tvrdnjama tvoraca sajta, prikazuje lidera Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija, koji je objavio novu poruku kasno u sredu ohrabrujući svoje sledbenike da istraju u borbama za grad Mosul. (Militant video via AP, File)

Obaveštajni analitičari su vrlo skeptični prema izveštajima po kojima je lider Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadi, možda ubijen u vazdušnom udaru prošlog meseca.

Pukovnik Rajan Dilon, portparol američkih operacija protiv IS-a, kaže da SAD "ne mogu da potvrde te izveštaje u ovom trenutku".

Ruska vojska saopštila je u petak da je u jednom od njenih vazdušnih napada na komandante Islamske države krajem maja ubijen vođa te terorističke grupe, Abu Bakir al-Bagdadi.

U izjavi koju je na Fejzbuku objavilo rusko Ministarstvo odbrane kaže se da su tokom udara na Raku, koja je praktično glavni grad IS-a, pogođeni učesnici sastanka među kojima je bio i lider IS-a.

Kaže se da je vazdušni napad izveden 28. maja i da je ciljan sastanak lidera Islamske države u južnom pojasu Rake u Siriji da je u njemu takođe ubijeno 30 srednjerangiranih vođa te militantne grupe i oko 300 boraca.

Ministarstvo saopštava da je udar izveden kada su se vođe IS-a okupile da bi raspravalje o povlačenju grupe iz Rake, njihovog glavnog grada.

Ruska vojska saopštava da provera kroz "različite kanale" da li je al-Bagdadi ubijen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG