Linkovi

Godišnjica nasilja nad Srbima na Kosovu


ARHIVA - Francuski pripadnici KFOR-a pomažu ženi srpske nacionalnosti sa bebom da se evakuiše iz Kosovske Mitrovice, 20. marta 2004.
ARHIVA - Francuski pripadnici KFOR-a pomažu ženi srpske nacionalnosti sa bebom da se evakuiše iz Kosovske Mitrovice, 20. marta 2004.

Na Kosovu je u petak parastosima i svečanom akademijom obeleženo 19 godna od najvećeg etnički motivisanog nasilja nad Srbima od dolaska međunarodnih snaga. Centralna manifestacija obeležavanja martovskog pogroma održana je u Gračanici.

U nasilju nad Srbima koje je počelo na današnji dan pre 19 godina ubijeno je 19 ljudi. Iz svojih kuća proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 crkava i manstira.

Povod za trodnevno nasilje nad Srbima bila je netačna informacija albanskih medija da su Srbi odgovorni za utapanje trojice albanskih dečaka u reci Ibar na severu Kosova.

Parastos stradalima u manastiru Gračanica služio je episkop raško prizrenski Teodosije. Prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi, koji su nakon parastosa prošetali do Doma kulture u Gračanici gde su ispred instalacije MISSING, posvećene nestalim licima, položili bele ruže.

Posle toga otvorena je izložba slika „Jesen u Prizrenu 2022“, koja je nastala pre nekoliko meseci u manastiru Svetih Arhagnela u Prizrenu, koji je zapaljen u martovskom nasilju 2004. godine.

U okviru obeležavanja godišnjice martovskog pogroma u Gračanici je održana i svečana akademija. Episkop Teodosije rekao je da je obeležavanje godišnjice martovskog pogroma samo jedan u nizu sličnih događaja koji su obeležili istoriju Srba.

Zapaljene kuće u srpskom selu Svinjare, blizu Mitrovice, 18. mart 2004.
Zapaljene kuće u srpskom selu Svinjare, blizu Mitrovice, 18. mart 2004.

Stradanje nam nikada nije bilo strano, ali pored svega naš narod je nalazio snage da ostane i opstane na ovoj blagoslovenoj zemlji kosovsko-metohijskoj, čuvajući svoju veru, čuvajući svoju narodnu kulturu i običaje, svoj jezik i istorijsko pamćenje. Iz svih tih nevolja i stradanja naš narod je izlazio sa ranama, ali i sa još većom verom i čvrstinom da nikada ne napusti i ne zaboravi Kosovo i Metohiju gde god ih vetrovi istorije nosili”, rekao je Teodosije.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić rekla je da veliku odgovornost za martovsko nasilje pre 19 godina snosi i međunarodna zajednica.

“Tog 17. marta međunarodna zajednica pala je na ispitu pravde i pravičnosti, odbrane svih evropskih povelja, na testu odbrane prava na bezbednost i mir. I danas posle 19 godina popravni ispit nije položila. Stradanja nad nama, nad našom decom, nad našom imovinom, nad našim životima nastavljaju se pred njihovim očima i pred očima celog sveta istim i jačim intenzitetom”, rekla je Šubarić.

U martovskom nasilju 2004. godine uništeno je i oko 70 vozila tadašnje UNMIK policije i UN-a. Nalogodavci napada na Srbe pre 19 godina do danas nisu otkriveni. U nasilju je učestvovalo više od 50.000 ljudi, a na zatvorske kazne osuđeno je 67 osoba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da se na današnji dan pre 19 godina dogodio jedan od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji i da su Srbi i dalje ugroženi.

"Ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Petković u pisanoj izjavi, prenosi FoNet.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodiće večeras državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji, koja počinje u 20h u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Hil: Strašni događaji - podsetnik na aktuelne rizike

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je za Kurir, povodom godišnjice pogroma, da je "ono što se dogodilo 2004. godine bilo užasno i da nasilje uništava mir i stabilnost i ne doprinosi nečemu boljem".

"Slažem se sa izjavom uvaženog kolege Miroslava Lajčaka, kao diplomata nisam tu da menjam istoriju, tu sam da menjam budućnost", rekao je Hil, prenosi FoNet.

"Ti strašni događaji mogu da posluže kao podsetnik na rizike sa kojima se suočavamo, baveći se istim problemima danas. Zato je veoma važno da iskoristimo mogućnosti koje nam pruža dijalog pod pokroviteljstvom EU, da se svima u ovom regionu pruži mirna i prosperitetna budućnost, koju zaslužujete", ocenio je američki ambasador u Srbiji.

XS
SM
MD
LG