Linkovi

Parastos za žrtve nasilja 17. marta


Episkop Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske Teodosije sa sveštenstvom služi parastos žrtvama nasilja, koje se dogodilo 17. i 18. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji
Episkop Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske Teodosije sa sveštenstvom služi parastos žrtvama nasilja, koje se dogodilo 17. i 18. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji

Parastosom u crkvi Svetog Nikole u Prištini obeleženo je osam godina od najvećeg nasilja nad Srbima od dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo. Parastos žrtvama služio je episkop rasko-prizrenski Teodosije.

Episkop raško-prizrenski rekao je u besedi da je srpski narod na Kosovu uvek stradao, ali da to stradanje nije - kako je kazao - “za nas očaj, već nada da će ih Gospod primiti u svoje carstvo”.

Vladika Teodosije je pozvao sve one koji su napustili svoje domove tokom martovskog nasilja da se u njih vrate.

“Ima mnogo primera da mogu i dalje komšije da žive jedni pored drugih. Da Srbi i Albanci mogu činiti dobro jedni drugima i takvi primeri treba nama da budu putokaz da je moguće zasnovati zajednički život na ovim prostorima”, rekao je episkop Teodosije.

Parastosu koji je služen u delimično obnovljenom pravoslavnom hramu Sveti Nikola u Prištini, koji je sa parohijskim domom bio potpuno spaljen marta 2004. godine prisustvovalo je desetak ljudi. Novinar i svedok martovskog nasilja Živojin Rakočević kaže da su dogadjaji iz marta 2004 godine promenili sve u životima kosovskih Srba.

“Ne postoji ni jedan segtment našeg života, od kulture, ekonomije, politike, naših unutrašnjih čak porodičnih stvari koji je ostao isti posle 17.marta. Ništa apsolutno nije isto posle tog dana. 17. marta su, kako sam to kasnije shvatio, najmoćnije države ove planete odlučile da priznaju nezavisnost Kosova i to je bio najveći paradoks koji sam ja doživeo”, kaže Rakočević.

U neredima tokom martovskog nasilja stradalo je 19 osoba, a proterano više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca. Zapaljeno je oko 800 kuća i 35 pravoslavnih crkava i manastira. U nasilju nad Srbima učestvovalo je oko 50.000 ljudi. UNMIK je Euleksovim sudijama u Vrhovnom sudu Kosova predao šest predmeta za martovske sukobe i svih šest je rešeno tako što je 13 osoba proglašeno krivim i osuđeno na zatvorsku kaznu, dok je jedna oslobođena svih optužbi.

XS
SM
MD
LG