Linkovi

Tači: Poštovaću volju poslanika o Specijalnom sudu


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da bi prekršio Ustav ako ne bi prihvatio eventualnu odluku poslanika u parlamentu o opozivu Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine. S druge strane veterani Oslobodilačke vojske Kosova najavljuju konkretne akcije, ukoliko Zakon o specijalnom sudu ne bude ukinut u kosovskoj skupštini.

Predsednik Udruženja veterana OVK Džavit Jašari rekao je, kako prenose prištiski mediji, da će funkcionisanje suda "naneti štetu svima, uključujući moralni, ljudski i nacionalni aspekt, jer je kako je kazao rat OVK bio čist".

On je upozorio da će biti konkretnih akcija ukoliko ne propadne zakon o Specijalnom sudu.

"Poslali smo peticije i zahteve instituciji koja je glasala za ovaj sud i ako poslanici koji tamo sede ne poštuju način na koji smo došli ovde, ne moraju ostati u Skupštini Kosova," rekao je Jašari.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike da će poštovati svaku odluku Skupštine Kosova u vezi specijalnog suda. On je poručio da treba da bude jasno da odluke u parlamentu donose poslanici koji su izabrani od strane građana, a ne pojedini ambasadori.

Komentarišući upozoravajuća reagovanja međunarodnih predstavnika da će Kosovo doziveti izolaciju ukoliko ukine Zakon o specijalnom sudu Tači je kazao da su u pitanju preterivanja, ali i da je Kosovo već izolovano.

"Kosovo je ionako izolovano, zato što nema vize. Kasni se sa osnivanjem vojske Kosova, ne dozvoljava nam se da apliciramo u Interpol, u UNESKO u Savet Evrope. Ostali mogu da pričaju, ko kako hoće i želi, zato što nisu ni bili u toku, ali se međunarodna zajednica založila da će na aktivniji način podržati izvršavanje obaveza koje Kosovo ima i koje je preuzelo. Na žalost, takva jedna stvar se nije desila“, rekao je Tači.

Grupa poslanika povukla je svoje potpise sa liste od 43 potpisinika koji su inicirali održavanje vanredne sednice skupštine na kojoj bi se razmatralo ukidanje Zakona o Specijalnom sudu.

Inicijativa za ukidanje Zakona o tom sudu nije uspela krajem prošle godine, jer u dva navrata, predsedništvo parlamenta nije uspelo da obezbedi kvorum i zakaže vanrednu sednicu.

Kosovska Skupština nakon zimske pauze sledeće nedelje nastavlja rad. Predsednik Skupštine Kadri Veselji je nedavno u jednom autorskom tekstu naveo da je formiranje Specijalnog suda nepravda, ali da će sud nastaviti da radi.

XS
SM
MD
LG