Linkovi

Samit G-7 počeo uz poruku "izgradnje pravednijeg i zelenijeg sveta"


Francuski predsednik Emanuel Makron, američki predsednik Džo Bajden, predsednica Evropske komije Ursula fon der Lajen i italijanski premijer Mario Dragi na samitu G7 summit in Kornvolu, 11. juna 2021.
Francuski predsednik Emanuel Makron, američki predsednik Džo Bajden, predsednica Evropske komije Ursula fon der Lajen i italijanski premijer Mario Dragi na samitu G7 summit in Kornvolu, 11. juna 2021.

Samit G-7 počeo je u Kornvolu u Engleskoj u petak, a lideri sedam najbogatijih demokratija sveta sastaju se sa ciljem da povedu svet u borbi protiv pandemije i rade na obnovi i izgradnji "zelenije", prosperitetnije i pravednije budućnosti.

Domaćin samita je Britanija a prisustvuju lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država. Tu su i predstavnici Evropske unije zajedno sa drugim gostima - predsednicima Australije, Južne Afrike i Južne Koreje. Indijski premijer učestvuje u samitu putem video linka.

“Ovo je sastanak koji je zaista morao da se održi", izjavio je premijer Boris Džonson, ovogodišnji domaćin, otvarajući plenarnu sednicu. "Moramo da budemo sigurni da smo naučili pouke pandemije, da ne ponavljamo greške koje smo, bez sumnje, počinili u proteklih 18 meseci."

Džonson je izjavio da želi da G-7 "obnavlja i radi izgradnji boljeg, više ekološkog, i pravednijeg sveta", kako je rekao "možda na više rodno-neutralni ili ženstveniji način."

Grupna fotografija učesnika G-7 u Kornvolu, 11. juna 2021.
Grupna fotografija učesnika G-7 u Kornvolu, 11. juna 2021.

Dok su ranije sastanke G-7 karakterisali raskošni banketi, velike delegacije i medijska pratnja, ovogodišnje sednice se održavaju pod velikim restrikcijama. Maske, svakodnevno testiranje na Kovid-19 i drugi zdravstveni protokoli su ozbiljan podsetnik da je kriza sa koronavirusom daleko od završene.

Zbog pandemije, lideri su preskočili prošlogodišnji samit. Poslednji sastanak G-7 bio je u Bijaricu u Francuskoj 2018.

G-7 plan za pandemiju

Džonson je rekao da će G-7 objaviti plan za donaciju milijarda doza vakcina protiv Kovida-19 siromašnim i zemljama sa srednjim primanjima, uključujući i 100 miliona doza iz Britanije.

Prethodno je predsednik Džo Bajden saopštio da njegova administracija donira 500 miliona doza Fajzerove vakcine, što je polovina ukupnih zaliha G-7.

Bajden je rešen da odigra svoju ulogu u uspešnom samitu G-7, da pokaže da su se SAD vratile na svetsku scenu kao snažan i pouzdan saveznik posle četiri godine nepredvidljivosti u vreme Donalda Trampa.

"Predsednik Bajden želi da pokaže da su se SAD vratile", kaže Den Hamilton, direktor Programa za globalnu Evropu u Centru Vudro Vilson. "Da žele da ojačaju svoju bezbednost, ubrzaju ekonomski oporavak i povedu svet iz faze bolesti ka zdravlju, jer je to očigledno najveći prioritet", dodaje Hamilton.

Zemlje G-7 su glavni saveznici i vodeći trgovinski partneri sa sličnim pogledima na bezbednost i trgovinsku saradnju. Zajednički grupa čini oko polovine globalne ekonomije.

Samit G-7 završava se u nedelju. Bajden i prva dama Džil Bajden nastaviće turneju i prisustvovati samitu EU i NATO, a u sredu se Bajden sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG