Linkovi

Tramp: Pitaću Putina za mešanje u izbore


Predsednik Tramp na samitu NATO 12. jula 2018.
Predsednik Tramp na samitu NATO 12. jula 2018.

Predsednik Donald Tramp najavio je da će "odlučno" zahtevati odgovor o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore od predsednika Rusije Vladimira Putina, iako je sam Tramp istragu o ruskom mešanju nazivao "lovom na veštice".

"Mislim da šteti našoj zemlji i našim odnosima sa Rusijom. Imamo priliku da izgradimo dobre odnose sa Rusijom i predsednikom Putinom, nadam se tome", rekao je Tramp nakon sastanka sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Ipak, precizirao je da ne očekuje da će Putin na pitanje o ruskom mešanju odgovoriti sa "da, da, uradili smo to", ali da se nikad ne zna šta će se desiti.

Specijalni tužilac Robert Maler je, istog dana kada je Tramp govorio i susretu sa Putinom, objavio optužnicu protiv 12 Rusa zbog hakovanja kompjutera demokrata i mešanja u predsedničke izbore 2016.

U tvitovima iz Škotske, gde je sleteo u subotu, Tramp je pitao "zašto Obamina administracija nije učinila ništa povodom hakovanja" i ponovo preispitivao integritet FBI-a.

Server demokrata je hakovala glavna obaveštajna agencija, nedugo pošto je tada kandidat Tramp pozvao ruske hakere, u govoru 27. jula 2016. da pronađu mejlove Hilari Klinton - što se navodi u optužnici.

"Rusijo, ako slušaš, nadam se da možeš da pronađeš 30 hiljada mejlova koji nedostaju", rekao je Tramp aludirajući na mejlove koje je Hilari Klinton obrisala sa svog privatnog naloga koji je nedozvoljeno koristila dok je bila na poziciji državnog sekretara.

Nekoliko sati kasnije, ruska vojna obaveštajna služba hakovala je kancelariju Klintonove i pokušala da hakuje 76 mejlova njenih saradnika, navodi se u optužnici.

Ipak, Tramp tvrdi da "niko nije bio čvršći prema Rusiji od ove administracije".

Predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin bi trebalo da se sastanu u ponedeljak, 16. jula u Helsinkiju.

XS
SM
MD
LG