Linkovi

Tramp o reizboru, razgovoru o Bregzitu sa kraljicom


Predsednik SAD Donald Tramp gestikulira dok šeta tokom pauze za golf, u Turnberiju, Škotska, 14. jula 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp gestikulira dok šeta tokom pauze za golf, u Turnberiju, Škotska, 14. jula 2018.

Predsednik SAD, Donald Tramp, rekao je da namerava da se kandiduje za drugi mandat na izborima 2020, jer "svi žele to od mene" i da ne postoji demokratski kandidat koji bi mogao da ga pobedi, preneo je list Mejl on sandej.

Britanski novianar Pirs Morgan zapitao je Trampa u intervjuu od petka da li će se kandidovati 2020, na šta je Tramp, kako ga citira Mejl on sandej, rekao: "Pa, u potpunosti to nameravam. Čini se da svi žele to od mene".

Tramp je rekao da nije video ni jednog demokratu koji bi mogao da ga pobedi. "Ne vidim nikoga. Znam ih sve i ne vidim nikoga".

Predsednik SAD, Donald Tramp, sa kraljicom Elizabetom II u smotri počasne garde u dvorcu Vindzor u Vindzoru, Engleska, 13. jua 2018.
Predsednik SAD, Donald Tramp, sa kraljicom Elizabetom II u smotri počasne garde u dvorcu Vindzor u Vindzoru, Engleska, 13. jua 2018.

Razgovor sa kraljicom

Pre nego što je napustio Britaniju i zaputio se na samit sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Finsku, Tramp je prekršio birtanski kraljevski protokol javno objavivši detalje razgovora koje je imao sa kraljicom Elizabetom o kompleksnosti Bregzita.

Zapitan da li se raspravljalo o Bregzitu sa monarhinjom kada su se sastali na čaju u zamku Vindzor u petak, Tramp je rekao:

"Jesam. Rekla je da je vrlo - i u pravu je - to složen problem. Mislim da niko nije imao ideje koliko će to složeno biti... Svi su mislili da će biti 'Oh, to je prosto, pridružimo se ili se ne pridružimo, ili hajde da vidimo šta će se dogoditi'".

Govoreći o 92 godine staroj kraljici, Tramp je citiran kako je rekao: "Ona je neverovatna žena, ona je tako visprena, ona je tako divna. Kada kažem divna - unutra i izvan. To je divna žena".

Upitan da li je osetio da se dopao kraljici, rekao je: "Pa, ne želim da govorim u njeno ime, ali mogu da kažem da mi se ona dopala. Obično to pomaže. Ali dopala mi se mnogo".

"Vrlo je elegantna. I vrlo divna. To je bilo nešto zaista specijalno", rekao je Tramp o sastanku. "Tako je visprena, tako mudra, tako divna. Izbliza, vidite da je ona divna. Ona je vrlo posebna osoba".

Samit Tramp - Putin

Tokom bučnog puta u Evropu, Tramp je kritikovao članice NATO-a, posebno Nemačku zbog zavisnosti od ruske energije i šokirao britansku javnost otvoreno kritikujuću strategiju za Bregzit premijerke Tereze Mej.

Tramp se kasnije izvinio Terezi Mej zbog ljutnje u njegovoj javnoj kritici, optužujući "lažne vesti" i obećvajući zauzvrat bilateralni trgovinski sporazum sa Britanijom nakon što ona napusti Evropsku uniju marta 2019.

O svom predstojećem sastankom sa Putinom u ponedeljak, Tramp je bio više uzdržan.

"Mislim da bi mogli verovatno da se vrlo dobro složimo. Neko je rekao - da li ste vi prijatelji ili neprijatelji? Rekao sam da je je suviše rano da bi se reklo", citira Trampa Mejl on sandej.

"Sada kažem da smo protivnici, ali za Sjedinjene Države, i iskreno Veliku Britaniju i druga mesta, složiti se sa Rusijom i Kinom i svim tim drugim mestima - to je dobra stvar, to nije loša stvar. To je zaista dobra stvar".

XS
SM
MD
LG