Linkovi

Počelo glasanje na izborima u Rusiji posle brojnih obračuna vlasti sa opozicijom


Glasanje na biračkom mestu u Moskvi

Rusi na istoku zemlje počeli su da glasaju na parlamentarnim izborima na kojima je kritičarima Kremlja zabranjeno da se kandiduju.

Parlamentarni izbori u Rusiji počeli su u petak i trajaće tri dana.

Kampanja je bila obeležena brojnim, do sada neviđenim obračunima vlasti sa opozicijom i nezavisnim medijima, a kulminiralo je hapšenjem Alekseja Navalnog, najglasnijeg kritičara predsednika Vladimira Putina.

Mnogi građani su frustrirani što nemaju za koga da glasaju, a Putin je apelovao na Ruse da izaberu "jak" parlament.

"Računam na vašu odgovornost, izbalansiranost i patriotizam", poručio je predsednik u video poruci.

U poruci iz zatvora, opozicionar Navalni je pozvao Ruse da ne budu apatični i da glasaju protiv vladajućih kandidata.

"Zar vas ne zanima ni da pokušate?", rekao je Navalni u poruci objavljenoj na Instagramu i dodao da čak i u zatvoru pokušava da ostane optimista i apelovao na Ruse da učine isto.

Saveznicima Navalnog zabranjeno je da se kandiduju na izborima, ali je njegov tim napravio aplikaciju koja glasačima sugeriše za koga da glasaju i pobede kandidate Putinove Jedinstvene Rusije. Saveznici Navalnog, njih 225, uglavnom se nalaze na listi Komunističke partije.

Glavno regulatorno telo za medije blokralo je pristup sajtovima povezanim sa Navalnim, i pritiskalo Gugl i Epl da uklone njegovu apilikaciju iz svojih internet prodavnica.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da oni koji su pravili aplikaciju Navalnog imaju veze sa Pentagonom, a prošle nedelje je američki ambasador u Moskvi Džon Saliven pozvan na konsultacije, povodom navoda o mešanju američkih IT firmi u izbore u Rusiji.

Šta pokazuju ankete?

Istraživanja javnog mnjenja državne agencije VTSIOM pokazuju da manje od 30 odsto Rusa planira da glasa za vladajuću partiju, što je pad u odnosu na 45 odsto pred izbore 2016.

Ipak se očekuje da Jedinstvena Rusija zadrži dvotrećinsku većinu u Dumi, što je dovoljno da promeni ustav - kao što je to učinjeno prošle godine kada je Putinu produžen mandat do 2036.

OEBS nema posmatrače na ovim izborima jer im je zvanična Moskva unapred ograničila broj posmatrača.

Uz Jedinstvenu Rusiju kandiduje se još 13 stranaka, a vlast osvaja ona koja dobije većinu od 450 mesta u Dumi.

Pravo glasa ima 108 miliona građana u Rusiji i još dva miliona Rusa u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG