Linkovi

AI: Afera u FIFA odvraća pažnju od prava radnika u Kataru


Stadion sa tehnologijom za rashladjivanje u Dohi.
Stadion sa tehnologijom za rashladjivanje u Dohi.

Amnesti Internšenel ističe da je Katar načinio napredak u poboljšanju prava stranih radnika ali da postoje rupe u zakonu koji reguliše tu sferu. Organizacije strahuje da afera u FIFA-i odvaća pažnju od te teme.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenel“ saopštila je da korupcionaška afera u Medjunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) odvlači pažnju od kršenja prava migrantskih radnika u Kataru, koji rade na izgradnji stadiona za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Amnesti navodi da je poslednjih mjeseci Katar napravio određen napredak kada je riječ o poboljšanju prava migrantskih radnika. Prema novom, takozvanom sistemu za zaštitu zarada, kompanije sada moraju redovno da plaćaju svojim zaposlenima elektronskim transferom novca na bankovni račun – što pomaže u rješavanju problema kašnjena ili neisplaćivanja plata. Međutim, predstavnik organizacije AI, Mustafa Kadri, kaže da i dalje postoje rupe u tom zakonu.

“U Kataru su najviše izloženi zloupotrebama radnici koji rade za najmanje kompanije. Oni možda imaju tromjesečne vize ili nisu zvanično zaposleni. Te male kompanije je veoma teško nadzirati, tako da zakon nije efikasan kada je riječ o tom dijelu radnika.”

U Kataru radi oko milion i po migranata. Većina je zaposlena pod sistemom za sponzorisanje pod nazivom “kafala” – u okviru kojeg je poslodavac odgovoran za legalan status radnika. Amnesti ističe da je to dovodilo do velikih kršenja njihovih prava – uključujući oduzimanje pasoša zaposlenih.

Poslodavac ima pravo da kontroliše gdje radnik ide, kada odlazi iz zemlje i da li može da mijenja posao. I to stvara ogromnu nejednakost", kaže Mustafa Kadri.

Kadri optužuje FIFA-u - svjetsku fudbalsku organizacija i organizatora Svjetskog prvenstva – da se odrekla svojih odgovornosti..

“Zabrinuti smo zbog toga što se fokusom na korupcionaške optužbe i liderstvo FIFA-e odvlači pažnja sa ljudskih prava i odgovornost svjetske organizacije u tom pogledu.”

Katar je više puta odbacio tvrdnje da su zvaničnici te zemlje platili delegatima FIFA-e da dobiju organizaciju Svjetskog kupa 2022. godine. Odbor FIFA-e je u novembru ocijenio da je bilo kakvo kršenje pravila bilo ograničeno.

Švajcarska policija u međuvremenu istražuje optužbe o korupciji protiv suspendovanog šefa FIFA-e Sepa Blatera, dok je više zvaničnika te organizacije optuženo u okviru tekuće američke istrage. Sekretarka za pravosuđe Loreta Linč nedavno se u Londonu založila za sveobuhvatnu reformu.

Sve zemlje koje učestvuju u ovom izuzetnom sportu dužne su da se uključe u reformu FIFA-e.”

Jedan od optuženih – bivši generalni sekretar Južnoameričkog fudbalskog saveza Hose Luis Meisner – izveden je prošle nedelje pred sud u Argentini koji bi trebalo da odluči o zahtjevu za njegovo izručenje Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG