Linkovi

Problemi migrantskih radnika u Rusiji i Kataru


Jedan od ranijih protesta ispred sedišta FIFA-e u Cirihu
Jedan od ranijih protesta ispred sedišta FIFA-e u Cirihu

U obe zemlje, prema navodima aktivista, ljudi angažovani u izgradnji fudbalskih objekata i infrastrukture za predstojeća Svetska prvenstva u fudbalu bivaju eksploatisani, dok se njihova zaštite na radu zanemaruje – što je u ponekad dovodilo i do smrtnih slučajeva...

Rusija i Katar, zemlje koje su određene za organizatore naredna dva Svetska kupa u fudbalu, moraju da se pozabave problemom ljudskih prava. U obe zemlje, aktivisti navode da se radnici angažovani u izgradnji fudbalskih objekata i infrastrukture eksploatišu, a da se njihova zaštite na radu zanemaruje – što je u ponekad dovodilo i do smrtnih slučajeva.

U maju, Bi-Bi-Si je dokumentovao hapšenje i pritvaranje svoje ekipe, koja je pokušala da snimi uslove u kojima žive siromašni strani radnici u Dohi, koji učestvuju u pripremama za Mundijal 2022. Oprema im je zaplenjena i nikad im nije vraćena.

U svom istraživanju, dnevnik „Gardijan“ navodi da su migranti iz Nepala, koji rade na izgradnji stadiona za Svetski kup, u 2014. umirali po jedan svakog drugog dana; iako ministarstvo za rad Katara odbacuje te tvrdnje. Hjuman Rajts Voč tvrdi da mnogi poslodavci koriste taktiku zastrašivanja, koja obihvata i oduzimanje putnih isprava migranata.

“Oni su ekstremno ranjivi, kako zbog vladinog zanemarivanja osnovne zaštite radničkih prava, tako i zbog ponašanja poslodavaca, koji se osećaju nedodirljivo u takvoj vrsti okruženja”, kaže Džejn Bjukenan, iz Hjuman Rajts Voča.

Džef Tinez, konsultant za etiku i usaglašavanje, kaže da ovi migranti – od kojih su mnogi iz Nepala, Bangladeša, Indije, Pakistana i Šri Lanke – mogu da se opišu samo kao robovi.

“Mislim da kada mlađa genercija počne da se bavi tim temama, kada se bude više pisalo na društvenim medijima, to će primorati druge učesnike - među kojima su i korporativni sponzori, koji stavljaju svoje ime i reputaciju na kocku kada sponzorišu aktivnosti, poput onih koje organizuje FIFA - da se zapitaju ‘Da li bi trebalo ovo da radimo? Da li je ovo najbolji način da investiramo?’”

Džejn Bjukenan kaže da pored zakonskih obaveza koje imaju i Katar i Rusija, FIFA ima odgovornost da odredi pravila i očekivanja kada je reč o zaštiti radnika, i da izbegne ponavljanje grešaka iz prošlosti.

“Ono što smo videli na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju je bila široko rasprostranjena eksploataciji stranih radnika, koji su gradili borilišta i infrastrukturu, dok je ruska vlada pokazala potpuni nemar i nebrigu, i do poslednjeg minuta nije izvršila inspekciju i pozvala poslodavce na odgovornost za zloupotrebe. Mislim da to šalje prilično jak signal da se takve stvari u osnovi tolerišu”.

Ruski zakonodavci predložili su da se na izgradnji objekata za Svetski kup 2018. angažuju osuđenici, što bi ih prema rečima Bjukenan dovelo u situaciju ekstremnog rizika da se to smatra prinudnim radom. Bjukenan ističe da je ruska vlada već oslabila zakone o zaštiti radnika, koji učestvuju u pripremama za Svetski kup.

XS
SM
MD
LG