Linkovi

FIFA odlaže kandidature zbog afere


Sedište FIFA u Cirihu
Sedište FIFA u Cirihu

Proces primanja kandidatura za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2026. godine odložen je usled optužbi za mito, koje opterećuju Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA)

Sjedinjene Države smatraju se favoritom za dobijanje domaćinstva tog izuzetno prestižnog takmičenja.

Generalni sekretar FIFA-e Džerom Valke doputovao je u Samaru - jedan od ruskih gradova, koji će biti domaćin utakmica Svetskog kupa 2018. Izgradnja stadiona, koji može da primi 45.000 ljudi teče po planu. Međutim, optužbe za korupciju nastavljaju da opterećuju FIFA-u.

U svetlu navoda da su zvaničnici te organizacije primali mito prilikom određivanja organizatora svetskih prvenstava 2018. i 2022, FIFA je saopštila da se početak nadmetanja kandidata za Svetsku kup 2026. odlaže.

S obzirom na situaciju, mislim da je budalaština započinjati bilo kakav proces u ovom trenutku”.

Zbog FIFA-ine politike rotiranja organizacije svetskih prvenstvava, završni turnir 2026. trebalo bi da bude održan na američkom kontitnetu – a SAD su prvi favorit. Odlaganje početka procesa primanja kandidature je logično, kaže Martin Lipton iz britanskog dnevnika „San“.

Ukoliko dođe do promene organizatora mondijala 2022, onda prema potrebama rotacije morate da promenite i listu potencijalnih kandidata za 2026.“

Lipton smatra da zbog kratkog vremenskog roka najverovatnije neće biti novog procesa nademetanja za Svetski kup 2018, bez obzira na optužbe za korupciju. Ministar sporta Rusije, Vitalij Mutko, odbacio je optužbe za potkupljivanje.

“Mi smo se ponašali u skladu sa regulativama koje su bile na snazi tada. Uveravam vas da bi, da se nešto dogodilo, to bilo otkriveno u ove dve-tri godine”.

Dugogodišnji fudbalski novinar Martin Lipton kaže da je mnogo manje izvesno da će Katar biti domaćin Svetskog kupa 2022.

“Postoji ogroman pritisak evropskih klubova i saveza i liga da se umesto zimskog Svetskog kupa održi tradicionalni letnji turnir. Sumnje u ispravnost procesa glasanja i dalje postoje i sve su snažnije i ja lično mislim da idemo u smeru toga da će turnir 2022. na kraju biti premešten”.

Ministar spoljnih poslova Katara, Halid bin Mohamed al Atijah, takođe je odbacio tvrdnje o podmićivanju – ali je i druge kandidate optužio da imaju predrasude prema Arapima.

"Neki entiteti, neke zemlje ne žele da vide da arapska država na Bliskom istoku bude domaćin takvog turnira za arapski svet".

Katar se suočava i sa kritikama u vezi sa bezbedošću radnika, koji učestvuju u izgradnji objekata. Međunarodna konfederacija sindikata predviđa da bi do početka turnira 2022. moglo da strada i do 4.000 radnika migranata. Njima se takođe uskraćuju osnovna ljudska prava, kaže Mustafa Kadri iz „Amnesti Internešnala“.

“Oni često nemaju slobodu da izaberu svog poslodavca, da napuste zemlju kada to žele. Ukoliko se žale na uslove rada, to često može da dovede do toga da ih policija privede”.

Katar tvrdi da je angažovao inspektore za rad i obezbedio smeštaj za nove radnike. Međutim, ukoliko se dokaže da je bilo podmićivanja – sve to bi moglo da bude ogroman gubitak novca i ljudskih života.

XS
SM
MD
LG