Linkovi

Platforma RNC: Ublažen stav prema Rusiji


Jedna od delegata na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Klivlendu čita zvaničnu platformu stranke
Jedna od delegata na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Klivlendu čita zvaničnu platformu stranke

Republikanski nacionalni komitet sinoć je usvojio stranačku platformu, pa sada tačno znamo za šta se konkretno zalažu Trampom predvođeni republikanci.

Organizator Konvencije, Republikanski nacionalni komitet, usvojio je stranačku platformu koja je – kako ocjenjuju analitičari – i pored Trampovih relativno liberalnih uvjerenja – značajno konzervativnija u odnosu na prethodne.

Bord uglednog dnevnika "Njujork Tajms" ocijenio ju je u danas objavljenom uvodniku “najekstremnijom republikanskom platformom u istoriji”.

Pored populističkih – privremene zabrane ulaska i posebne kontrole ulaska muslimana u zemlju, te izgradnje zida na granici prema Meksiku - platforma podržava protekcionističke ekonomske mjere nesvojstvene republikanskom establišmentu.

Platforma je prilično restriktivna i u odnosu na prava žena, učešće žena u vojnim operacijama, prava LGBT zajednice, vjeronauke u školama i povratka federalnog zemljšta saveznim državama, a od zakonodavaca se traži da se rukovode religijom.

Ugalj se definiše kao izvor čiste energije i odbaciju bilo kakva mogućnost rigidnije kontrole naoružanja.

Posebno interesantna je i značajno ublažena pozicija prema odnosu Ukrajine i Rusije. Ukrajinu Trampovi republikanci neće naoružavati, kao što je to bio slučaj do sada, iako je u prvobitnoj verziji stranačke platforme RNC imao agresivniji pristup. Takođe je ublažen stav prema Rusiji, odnosno ruskoj agresiji u Ukrajini.

Komentarišući platformu, šef Trampovog izbornog štaba Pol Manaford rekao je za Glas Amerike da je slaba administracija predsednika Obame prizvala rusku agresiju, te da će Trampova administracija imati aktivniju ulogu i snažnije prisustvo od aktuelne, i da će na taj način doprinositi rešavanju suboba u svijetu.

XS
SM
MD
LG