Linkovi

Ko će pokriti troškove konvencije u Klivlendu?


Pope Francis delivers the "Urbi et Orbi" message from the main balcony of Saint Peter's Basilica at the Vatican, Dec. 25, 2018.
Pope Francis delivers the "Urbi et Orbi" message from the main balcony of Saint Peter's Basilica at the Vatican, Dec. 25, 2018.

To je pitanje koje se obično ne postavlja kada su u pitanju ovako značajni politički skupovi u Americi – Koliko će konvencija u Klivlendu da košta? Nije, naime, tajna da je jedan broj republikanskih donatora prilično rezervisan kada je u pitanju finasiranje Trampove kampanje.

Od vatrometa na otvaranju do 125,000 balona koji će se spustiti sa krova Qucken Loans Arene u četvrtak uveče – konvencija bi trebalo da košta oko 64 miliona dolara.

Do samog početka konvencije stranka je pokušavala da zatvori taj budžet, jer je izostala tradicionalna finansijska potpora jednog broja korporacija, koje su ili odustale, ili ignorisale konvenciju,

Dejvid Gilbert, izvršni direktor organizacionog komiteta kaže da nekim korporacijama nije prijao publicitet koji prati ovogodišnji izborni proces. Tu je naravno tzv. Tramp faktor. Samo jedan broj direktora, lobista i bilionera došao je na Konvenciju da ga podrži.

Konvencije obično prate i velike zabave, ali su sale za sada poluprazne i pored tradicionalnog i nadaleko poznatog gostoprimstva klivlendskih restorana i kafića.

Planiranu zabavu u noćnom klubu vašingtonski lobisti su otkazali, a na skup senatora u Muzeju Rokenrola nije došlo čak 19 republikanskih zakonodavaca.

Senator Kori Gardner iz Kolorada kaže da su bitni oni koji su tu, a da su oni koji nisu vjerovatno zauzeti sopstvenim re-izbornim kampanjama.

TV ABC izvijestila je da se i na najeminentnijim zabavama, koje organizuju bilioneri- donatori, ime predsjedničkog kandidata ne spominje.

Rejns Pribus, predsjedavajući RNC-a, u svom pozdravnom govoru Trampa je spomenuo samo jednom.

Uoči konvencije ovdašnji mediji su izvjestili da je organizator tražio od bilionera iz Las Vegasa Šeldona Adelsona 6 miliona dolara , koliko je nedostajalo da se pokriju troškovi.

Finansiranje kampanje koja slijedi biće takođe veliki izazov pred izbore kakve, kažu istoričari, Amerika još nije imala.

XS
SM
MD
LG