Linkovi

Počinje republikanska konvencija


Kviken Arena u Klivlendu - mesto održavanja konvencije Republikanske stranke
Kviken Arena u Klivlendu - mesto održavanja konvencije Republikanske stranke

U Klivlendu u Ohaju počinje četvorodnevna predsednička konvencija Republikanske stranke, koja će do kraja nedelje zvanično nominovati Donalda Trampa kao svog predsedničkog kandidata i odigrati svoj prvi poen u utakmici zvanoj „trka za Belu kuću“.

U centru pažnje prvog dana konvencije su nacionalna bezbednost i imigracija. Medju govornicma su bivši guverner Teksasa Rik Peri, majka Amerikanca ubijenog u Bengaziju, nekoliko zagovornika reforme imigracionog sistema, bivši guverner Njujorka Rudi Djulijani i Trampova supruga Melanija.

U intervjuu za program TV mreže CBS – 60 minuta – Tramp je odgovorio na pitanje o stanju sveta na način koji najavljuje kritike koje će ove nedelje verovatno usmeriti na račun predsednika Baraka Obame i demoIratskog kandidata Hilari Klinton “Potrebna nam je snaga. Obama je slab, Hilari Slaba. Važan deo toga je da su nam potrebni red i zakon, potrebne jake granice.”

Tramp je predložio izgradnju zida duž američko-meksičke granice kao i zabranu ulaska muslimana u SAD. Taj predlog je pomalo ublažio u sinoćnjem intervjuu, nagoveštavajući da bi se koncentrisao više na zemlju porekla tih ljudi.

Tramp je ponovio da se protivio invaziji Iraka 2003, podsećajući da je Hilari Klinton u Senatu tada glasala za rat. Medjutim, Trampov kandidat za potpredsednika, guverner Indijane Majk Pens takodje je glasao za podršku ratu dok je bio član Predstavničkog doma.

U Klivlend su doputovale Trampove pristalice kao što je Džoana Bjulajn iz Tenesija, koja poručuje da ljudi koji ne podržavaju Trampa nisu “istinski konzervativci”. “Oni su izdajnici što se mene tiče” – izjavila je za Glas Amerike. “Neka stanu iza njega ili se sklone s puta.” Medjutim, tu su i protivnici kao što je Medeja Bendžamin, ko-osnivač pacifističke grupe Kod Pink, koja kaže da ta grupa u Klivlendu protestuje zbog Trampove “rasističke retorike” i “mržnje I straha koji propagira.”

Tramp će prihvatiti nominaciju pošto je pobedio 16 drugih kandidata tokom sezone primarnih izbora. Predsedavajući Republikanske stranke Rajns Pribus izjavio je da veruje da će Trampov govor dok bude prihvatao nominaciju pružiti biračima priliku da ga vide kao verodostojnog lidera.

Dok će neki lideri, medju kojima je predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, govoriti na konvenciji, drugi medju kojima su bivši predsednici Džordž Herbert Voker Buš i Džordž Buš Mladji – kao i bivši republikanski predsednički kandidati Džon Mekejn i Mit Romni – neće prisustvovati dogadjaju.

Hilari Klinton će prihvatiti demokratsku predsedničku nominaciju na stranačkoj konvenciji iduće nedelje u Filadelfiji.

XS
SM
MD
LG