Linkovi

Klivlend: Mere bezbednosti bez presedana


Stotine policajaca obezbedjuju Republikansku nacionalnu konvenciju, koja danas počinje u Klivlendu, u saveznoj državi Ohajo.

Među njima je i 300 piolicajaca koji su stigli iz drugih saveznih država da pomognu.

Mere bezbednosti su bez presedana, posebno nakon jučerašnjeg napada na policiju u Baton Ružu, u Luizijani.

Guverner Ohaja, Džon Kejsik (John Kasich) izrazio je žaljenje zbog napada u Luizijani u kojem su ubijena 3 policajca, ali neće zabraniti nošenje oružja na javnim mestima tokom predsedničke konvencije Republikanske stranke, što samo dodatno povećava tenzije.

Gradonačelnik Klivlenda Frenk Džekson (Frank Jackson) rekao je TV mreži ABC da "nema specifičnih bezbednosnih pretnji za konvenciju" koja bi trebalo da u četvrtak uveče i službeno nominuje Donalda Trampa za predsedničkog kandidata Republikanske stranke.

Hiljade demonstranata, od onih koji su u Klivlend došli da podrže Donalda Trampa, do onih koji mu se žestoko protive, do jutros su mirno protestovali, ali je policija na oprezu.

Kalvin Vilijams (Calvin D. Williams), šef policije u Klivlendu rekao je na konferenciji za medije da se grad nije mogao bolje pripremiti.

"Planirali smo sve, sada je trenutak da se pokažemo. Spremni smo", kaže Vilijams.

Na bezbednost konvencija u Klivlendu i u Filadelfiji, gde se naredne sedmice okupljaju Demokrate da nominuju Hilari Klinton, federalne vlasti potrošiće čak 93 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG