Linkovi

Pjongjang preti nuklearnim ratom


Vojnik Južne Koreje u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dve zemlje
Vojnik Južne Koreje u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dve zemlje

Bela kuća objavila da poslednje saopštenje Pjongjanga shvata veoma ozbiljno.

Severna Koreja saopštila je da je ušla u "ratno stanje" sa Južnom Korejom i upozorila da bi bilo kakva provokacija od strane Seula i Vašingtona mogla da eskalira u nuklearni rat.

U saopštenju koje je prenela zvanična državna agencija KCNA, Pjongjang navodi da će se sva pitanja između dve Koreje rešavati u skladu sa "regulativama u vreme rata".

U odogovru na to, ministarstvo odbrane Južne Koreje pozvalo je svog severnog suseda da prestane da preti i da će oružane snage Seula u potpunosti kazniti svaku provokaciju od strane Severa.

Bela kuća objavila je da poslednje saopštenje Pjongjanga shvata veoma ozbiljno. Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hejden kaže da Sever ima dugu istoriju ratoborne retorike, i da današnja pretnja sledi već poznati šablon.

Severna Koreja takođe je pretila da će zatvoriti zajednički industrijski kompleks Kesong, koji se nalazi odmah iznad demilitarizovane zone na sever. Portparol vlade u Pjongjangu rekao je da će kompleks biti zatvoren ukoliko Seul bude potkopavao dostojanstvo Severa.
XS
SM
MD
LG