Linkovi

Miting podrške u Severnoj Koreji


Prizor sa masovnog mitinga podrške Kim Džong-unu, održanog danas, u Pjongjangu
Prizor sa masovnog mitinga podrške Kim Džong-unu, održanog danas, u Pjongjangu

Severnokorejski lider Kim Džong-un naredio stanje pripravnosti u raketnim jedinicama radi "svođenja računa" sa Sjedinjenim Državama

Desetine hiljada građana Severne Koreje učestvovalo je danas na ogromnom mitingu podrške pretnjama svog lidera Kima Džong-una da bi mogao da napadne Sjedinjene Države.

Vojnici, radnici i studenti marširali su preko Trga Kim Il-sunga u Pjongjangu, ali Kim Džong-un nije bio prisutan.

Skup je organizovan pošto je Kim naredio pripreme za raketne napade na kontinentalni deo Sjedinjenih Država i na američke vojne baze u Južnoj Koreji, na ostrvu Guam i na Havajima.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA saopštila je da je predsednik danas naredio stanje pripravnosti u raketnim jedinicama posle noćašnjeg hitnog sastanka sa najvišim vojnim komandantima. On je rekao da je “došlo vreme za svođenje računa” sa Sjedinjenim Državama.

Kim je izdao pomenuto naređenje kratko vreme pošto su dva američka bombardera tipa B2 “stelt” preletela preko jednog ostrva, nedaleko od obale Korejskog poluostrva. Let je obavljen u okviru tekućih zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom.

Analitičari kažu da Pjongjang još nema sposobnost ugrađivanja operativne nuklearne bojeve glave u rakete. Ali mnogi susedi Severne Koreje strahuju da bi mogli da postanu mete napada konvencionalnih severnokorejskih raketa.
XS
SM
MD
LG