Linkovi

Borbeni avioni SAD na Korejskom poluostrvu


Američki "stelt" bombarder B-2 preleće iznad američke vazdušne baze Osan u Pjongteku južno od Seula.

Američka vojska je saopštila da je uputila ratne avione na Korejsko poluostrvo, kao demonstraciju sile koja treba da opomene Severnu Koreju.

Američka vojska je saopštila da je uputila ratne avione na Korejsko poluostrvo, kao demonstraciju sile koja treba da opomene Severnu Koreju.

Strateški bombarderi B-2 su danas preleteli 20 hiljada kilometara bez sletanja iz vazduhoplovne baze u centralnom delu Sjedinjenih Država do ostrva u blizini jugozapadne obale Korejskog poluostrva, u okviru vežbe sa bojevom municijom, pre povratka u svoju domaću bazu. Misija je obavljena u vreme sve većih pretnji Severne Koreje Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama. Pjongjang je prekinuo sve komunikacione veze sa Seulom, Ujedinjenim nacijama i Crvenim krstom. Međutim, granični prelaz prema industrijskom kompleksu Keson je danas funkcionisao kao i obično.

Malo sam nespokojan, ali je sve delovalo isto kao i kada sam vozio tamo juče“, kaže Park Čul-hi vozač kamiona iz Južne Koreje

Južnokorejska predsednica Park Geun-hje je juče u predsedničkoj palati održala sastanak posvećen Severnoj Koreji. Ona je istakla da njena zemlja neće sedeti skrštenih ruku u vreme kada Pjongjang preti prekidom mira.

„Ako Severna Koreja provocira ili preduzme akcije koje mogu da prekinu mir, ne samo da neće ništa da postigne, nego će i da plati za takve akcije. Ako se Severna Koreja drži međusobnih obećanja, držaćemo se i mi. Mir postignut učvršćivanjem poverenja na ovaj način može da bude pravi mir koji želi narod. Štaviše, on može da bude temelj ujedinjenja kojem smo se oduvek nadali.“

Južnokorejski ministar za ujedinjenje je izjavio da je njegova zemlja odredila pet ciljeva za normalizaciju odnosa sa Pjongjangom, među kojima su rešavanje severnokorejskih humanitarnih problema, i nsatavljanje međusobnog dijaloga.
Pretnje Severne Koreje su počele svega nekoliko nedelja otkako su Ujedinjene nacije uvele Severu nove sankcije posle treće nuklearne probe izvršene protivno rezolucijama Svetske organizacije. Severna Koreja, koja je izazvala međunarodnu osudu posle nuklearne probe 12. februara, gotovo svakodnevno protestuje protiv sankcija koje su Ujedinjene nacije uvele reagujući na podzemnu eksploziju.
XS
SM
MD
LG