Linkovi

Ukrajinski piloti lete transportnim helikopterima dok čekaju F-16 avione


Ukrajinski vojni helikopter i piloti u regionu Donbas. 25. januar, 2023. (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)
Ukrajinski vojni helikopter i piloti u regionu Donbas. 25. januar, 2023. (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

Dok bi ukrajinski piloti uskoro mogli da počnu da treniraju da lete sa američkim borbenim avionima F-16, analitičari kažu da ti mlazni lovci neće učestvovati na bojnom polju u skorije vreme. U međuvremenu, ukrajinska vojska koristi razne letelice na terenu.

U borbi protiv Rusije, Ukrajinci koriste Mi-8, srednji dvoturbinski helikopter opremljen nenavođenim projektilima.

Višenamenski avioni Mi-8 takođe mogu da prevoze teret i gase požare, objašnjava komandant helikopterske posade Jevgen. Glas Amerike izostavio je njegovo prezime i drugih boraca iz izveštaja, kako bi osigurali njihovu bezbednost.

Jevgen kaže da "postoje tri komponente uspešnog zadatka: Pogoditi mete, vratiti se živ i vratiti helikopter neoštećen u bazu."

Dok čekaju avione, ukrajinski vojnici se protiv agresije bore helikopterima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Koordinate svake mete postavlja iskusan glavni strelac, objašnjava drugi komandant helikoptera, Maksim.

“Vojno vazduhoplovstvo sarađuje direktno sa pešadijskim jedinicama. Pre poletanja, primamo koordinate meta i pažljivo se pripremamo za efikasnu operaciju. Onda radimo pod uslovima snažnog suzbijanja elektronskog rata, što znači da postoje neke osetljive nijanse tokom našeg rada", objašnjava Maksim.

Piloti su se upravo vratili sa još jednog leta. Glavni strelac će objaviti rezultate kasnije. Ako meta nije pogođena, helikopter će biti ponovo napunjen i pripremljen za drugi let.

Maksim kaže da u proseku, jedna posada može da leti do četiri puta dnevno:

“Želim ponovo da letim. Želim da saznam rezultate i da letim ponovo.”

Konačno, glavni strelac objavio je da je let bio uspešan – helikopteri su pogodili sve mete.

“Najvažnije je da pobedimo i da svet konačno shvati da imperijalna Rusija nije prijatelj, već neprijatelj", kaže Maksim.

Ukrajinski piloti će nastaviti da lete helikopterima Mi-8. Neki piloti mogli bi da počnu obuku za letenje avionima F-16 narednih meseci, saopštili su zvaničnici NATO-a.

Prošlog meseca, predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će dozvoliti saveznicima NATO-a da obezbede F-16 Kijevu, ali do sada niko nije saopštio planove za slanje tih aviona u Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG