Linkovi

Papa poželeo vernicima godinu mira 2020.


Papa Franja drži misu na Svetski dan mira u baziliki Svetog Petra u Vatikanu, 1. januara 2019.

Papa Franja poželeo je hiljadama vernika koje su se okupile na Trgu svetog Petra srećnu novu godinu mira. Tokom jutarnje mise u Vatikanu oštro je osudio nasilje nad ženama i pozvao na okončanje eksploatacije ženskog tela.

Na 1. januar - svetski dan mira koji je uspostavio papa Pavle VI, papa Franja je izjavio da je ovo njegova poruka za 2020. godinu: "Mir je staza nade, staza kojom se napreduje putem dijaloga, pomirenja i duhovnog preobraženja."

U prvoj propovedi 2020, papa je izjavio da je nasilje nad ženama "skrnavljenje Boga". Rekao je da žensko telo mora da se oslobodi od "konzumerizma" i "poštuje"

"Žensko telo se često žrtvuje na oltaru reklamiranja, profita, pornografije, eksploatiše se kao površina za slobodno korišćenje" rekao je papa. Dodao je da su "žene izvor života" ali se i dalje, stalno "vređaju, tuku, siluju, primoravaju na prostituciju ili primoravaju na abortus."

Da bi svet bio jedinstveniji i mirniji, žene treba da budu u potpunosti uključene u donošenje odluka, rekao je papa Franja, koji je takođe govorio o problemima imigranata i majki koje krećua na opasna i teška putovanja radi budućnosti svoje dece.

Papa se izvinio zato što je "izgubio strpljenje"

Papa se na početku nove godine takođe izvinio što je sinoć udario ruku jedne vernice koja ga je zgrabila i povukla ka sebi.

Incident se dogodio u Vatikanu na novogodišnje veče, dok je papa bio u šetnji. Žena, koja se nalazila iza ograde, zgrabila je papinu ruku i nasilno ga povukla ka sebi. Franja je oštro reagovao i udario je po ruci da bi ga pustila, a zatim se besno okrenuo i otišao.

"Toliko puta u životu izgubimo strpljenje. I ja takođe", rekao je Franja i izvinio se što je "pružio loš primer" tokom incidenta u utorak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG