Linkovi

Vučić se sastao u Vatikanu sa papom Franjom


Vrhovni poglavar katoličke crkve papa Franja, Foto: AP (ilustracija)
Vrhovni poglavar katoličke crkve papa Franja, Foto: AP (ilustracija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franjom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

On je posle sastanka izjavio da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova, prenose srpski mediji.

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić na pitanje koliko je siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova.

On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju.

Vučić je naveo i da bi voleo da papa poseti Srbju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Vučić je na pitanje novinara da li je razgovrao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbju rekao:

"Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali, za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu", rekao je Vučić.

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju.

Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

On je dodao da nedavne posete Njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu politicku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih politickih pitanja za čitav region, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić i Njegova svetost papa Franja razgovarali su i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice.

XS
SM
MD
LG