Linkovi

Papa pozvao na mir u novogodišnjoj poruci


Pope Francis delivers Angelus prayer from Vatican Apostolic Library
Pope Francis delivers Angelus prayer from Vatican Apostolic Library

Papa Franja se ponovo pojavio u javnosti u petak, nakon što je, zbog bolova od išijasa, morao da propusti misu na novogodišnju noć. Poglavar rimokatoličke crkve nije pomenuo svoju bolest iznoseći tradicionalni apel za mir u svetu.

Papa nije mogao da drži službu u četvrtak i, ponovo, u petak ujutru zbog išijasa - što je relativno čest problem koji izaziva bol duž išijadičnog nerva koji prolazi kroz donji deo leđa i noge.

Veruje se da je to prvi put od kada je 83-godišnji Franja postao papa 2013. godine, da je iz zdravstvenih razloga propustio neki veliki verski događaj.

Međutim, nije pokazao znake bola dok je u podne održao obraćanje i molitvu, u biblioteci Apostolske palate u Vatikanu.

"Današnjim životom upravljaju rat, neprijateljstva, mnoge stvari koje su destruktivne. Mi želimo mir. To je dar", rekao je papa Franja, dodajući da je odgovor na globalnu krizu pandemije koronavirusa pokazao koliko je važno deliti teret.

"Bolni događaji koji su obeležili put čovečanstva prošle godine, posebno pandemija, naučili su nas koliko je važno interesovati se za probleme drugih i deliti njihove brige", rekao je.

Prvog dana nove godine, papa obično daje blagoslov vernicima sa prozora iznad trga Svetog Petra ali je ovog puta molitva održana na zatvorenom, da bi se sprečilo okupljanje većih grupa vernika i širenje Kovida-19.

Papa Franje je posebno izrazio zabrinutost zbog stanja u Jemenu, u kome već šest godina traje nasilje i sukobi koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i pokreta Hutija, koje podržava Iran. Najmanje 22 ljudi je u sredu ubijenu u napadu na aerodrom u Adenu, što je dovelo do nove serije koalicionih vazdušnih udara.

"Izražavam tugu i zabrinutost zbog dalje eskalacije nasilja u Jemenu, koje dovodi do brojnih nedužnih žrtava", rekao je Franja. "Mislimo na decu Jemena, koja ne idu u školu, nemaju lekove, i gladuju."

XS
SM
MD
LG