Linkovi

Trudo ipak pobedio na izborima, izgubio većinu u parlamentu


Lider liberala, premijer Džastin Trudo sa suprugom Sofi posle federalnih izbora, u Montrealu u Kvebeku.
Lider liberala, premijer Džastin Trudo sa suprugom Sofi posle federalnih izbora, u Montrealu u Kvebeku.

Kanadski premijer Džastin Trudo proglasio je pobedu u ranim jutarnjim satima i osvojio drugi mandat na tesnim paralmentarnim izborima, na kojima je njegova Liberalna partija dobila dovoljno mesta u parlamentu da ostane vladajuća stranka.

Prema saopštenju Kanadske medijske korporacije, Trudoovi liberali su na putu da osvoje 157 od 338 mesta u parlamentu, dok im je za većinu potrebno 170 mandata. Trudo će morati da formira koalicionu vladu sa levičarskim Novim demokratama, koji su na putu da osvoje 24 mesta u parlamentu u Otavi.

"Od jedne do druge obale, Kanađani su noćas odbacili podele i negativnost", rekao je Trudo pristalicama u svom izbornom štabu u Montrealu. "Glasali su za liberalne ciljeve i snažnu akciju u borbi protiv klimatskih promena."

Američki predsednik Donald Tramp, koji se sukobljavao sa Trudoom oko trgovine i klimatskih promena, čestitao je premijeru na Tviteru na "sjajnoj pobedi za koju se teško borio."

Konzervativci, koje je predvodio Endru Šir, mogli bi da osvoje 121 mesto u parlamentu, iako su imali više od 6 miliona pojedinačnih glasova, naspram 5,8 glasova koje su osvojili liberali. Šir je priznao poraz u mestu Redžina, ali je pristalicama rekao da rezultati šalju poruku premijeru da su konzervativci spremni da preuzmu vlast na sledećim izborima.

Konzervativac Endru Šir i Trudo u debati u Gatinou u Kvebeku, 7. oktobra 2019.
Konzervativac Endru Šir i Trudo u debati u Gatinou u Kvebeku, 7. oktobra 2019.

47-godišnji Trudo, sin pokojnog premijera Pjera Trudoa, osvojio je ubedljivu parlamentarnu većinu 2015, predvodeći prvu liberalnu vladu u Kanadi u proteklih 10 godina. Tokom mandata, postao je zaštitni znak svetskih liberala, podržavajući slobodnu trgovinu, etničku i versku raznovrsnost društva i mere za zaštitu životne sredine a takođe je preuzeo aktivnu ulogu na svetskoj sceni. U samom finišu kampanje, podržao ga je i bivši predsednik SAD, Barak Obama.

Kanadski premijer Trudo i bivši američki predsednik Obama u pivari u mestu Kanata u Ontariu, 31. maja 2019.
Kanadski premijer Trudo i bivši američki predsednik Obama u pivari u mestu Kanata u Ontariu, 31. maja 2019.

Ali njegovu borbu za drugi mandat ugrozilo je nekoliko skandala, kako privatnih tako i političkih. U javnosti su se nedavno pojavile najmanje tri fotografije Trudoa kako se maskirao u ljude drugih rasa bojeći lice crnom ili smeđom farbom, što je izazvalo kontroverzu jer se smatra rasističkim gestom. Trudo je priznao da je čin rasistički iako tvrdi da toga nije bio svestan u to vreme.

Drugi skandal koji prati Trudoa odnosi se na slučaj njegove bivše ministarke pravde, Džodi Vilson-Rejbuld, koja tvrdi da je izvršio pritiska na nju da prestane da krivično goni inženjersku kompaniju iz Kvebeka SNC-Lavalian, optuženu za korupciju. Protiv firme je formalno podignuta optužnica za isplate miliona dolara zvaničnicima libijske vlade, uključujući i nekadašnjeg diktatora Moamera el-Gadafija, da bi dobila ugovore u period između 2001. i 2011. Vilson-Rejbuld kaže da je podnela ostavku zbog pritiska i da je nastavila da dobija “prikrivene pretnje” jednog vladinog zvaničnika posle toga. Konzervativac Šir iskoristio je te skandale da dovede u pitanje Trudoov karakter.

XS
SM
MD
LG