Linkovi

"Panamski papiri" dostupni svima


Afera “Panamski papiri”, ponovo se našla u centru pažnje javnosti posle objavljivanja ogromnog broja dokumenata na internetu, koji povezuju bogate političare i zvijezde sa ofšor kompanijama.

Dokumenta potvrđuju ono što se sumnjalo već duže vrijeme – da globalna elita koristi ofšor kompanije da izbjegne plaćanje poreza na svoje bogastvo. Bazu podataka o više od 200 hiljada ofšor računa, panamske advokatske firme Mosak Fonseka, na internetu je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.

Objavljivanje podataka o ofšor računima na internetu, gdje su dostupni svima, vjerovatno će izazvati još oštrije reakcije nego tokom prvobitnog izbijanja skandala. Ljudi širom svijeta će moći da pretražuju bazu podataka o računima povezanim sa više od 200 zemalja i teritorija.

"Najšokantnije je to što ćemo vratiti moć u ruke građana”, poručila je zamjenica direktora Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara Marina Volker Gevara.

Prošlomjesečni medijski izvještaji o ofšor računima pogodili su nekoliko političkih lidera, među kojima su britanski premijer Dejvid Kameron i ruski predsjednik Vladimir Putin, te doveli do ostavki visokih zvaničnika u Islandu i Španiji. Istražvački novinari sada pozivaju građane da budu dio akcije za poboljšanje globalne finansijske transparentnosti.

"Kažite nam, vi iz zemalja gdje nismo imali priliku da radimo, a kojih je mnogo, koga smo propustili", upitala je Gevara.

Kontroverzna panamska firma i njeni klijenti, čija imena se pominju u dokumentima, demantuju navode o nelegalnim radnjama. Poreske oaze nisu nelegalne, ali nanose štetu zato što pomažu bogatima da izbjegnu plaćanje svog dijela poreza, zbog čega srednja klasa i građani sa niskim primanjima snose veći teret.

Tri stotine ekonomista juče je potpisalo pismo u kojem se svjetski lideri pozivaju da ukinu tu praksu, uz ocjenu da ona podstiče nejednakost i ugrožava globalnu ekonomiju.

"Tajnost poreskih oaza se često zloupotrebljava i ofšor kompanije, anonimne kompanije, koriste se za vršenje niza krivičnih djela – od pranja novca do trgovine drogom i oružjem, te ozbiljne prevare.”

Informacije mogu da se pretražuju po zemlji, imenu, adresi… Međutim, nisu dostupni osjetljivi podaci, poput bankovnih računa i ličnih dokumenata.

XS
SM
MD
LG