Linkovi

Potvrđen prvi slučaj “Kraken” soja u Crnoj Gori


Laboratorijski uzorci tokom ispitivanja kovida, ilustracija
Laboratorijski uzorci tokom ispitivanja kovida, ilustracija

PODGORICA - Prvi slučaj infekcije XBB.1.5 varijante koronavirusa, neslužbenog naziva „Kraken” potvrđen je u četvrtak u Crnoj Gori, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana ova mutacija visoko zaraznog soja.

"XBB.1.5. je nova podvarijanta omikrona nastala kombinacijom druge dvije podvarijante ovog soja. Prvi put je registrovan u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama, gde trenutno dominantno cirkuliše. Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Austrija, Njemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal", navedeno je u saopštenju IJZ.

Iz Instituta, takođe, objašnjavaju da se “evolucija koronavirusa nastavila u smjeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose, a koje u poređenju sa prethodnim ne daju češće teža oboljenja, posebno u poređenju sa delta sojem SARS-CoV-2 virusa”.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Goru apeluju na građane da se vakcinišu i prime svoju buster dozu bivalentnom vakcinom u preporučenim intervalima jer “uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti”.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, „Kraken”, je do sada je najprenosivija varijanta COVID-a. U Sjedinjenim Američkim Državama, XBB.1.5 sada čini više od 40 posto slučajeva COVID-a 19.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje “ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 504”.

“Od početka epidemijskih dešavanja (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 285.773”, navedeno je iz Instituta.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.794.

XS
SM
MD
LG