Linkovi

Tramp posetio povređene u pucnjavi na Floridi


Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija u bolnici na Floridi
Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija u bolnici na Floridi

Tri dana posle masovnog ubistva u srednjoj školi na Floridi, kada je ubijeno 17, a ranjeno 14 osoba, predsednik Donald Tramp I prva dama Melanija posetili su povređene u bolnici. Tramp se, potom, sastao sa lokalnim policijskim zvaničnicima.

Tramp je u bolnici okruga Brauard pohvalio medicinsko osoblje zbog načina na koji su zbrinjavali povređene I rekao da su uradili “neverovatan posao”. Predsednik je na sastanku sa šerifom okruga Brauard pohvalio I policiju, a sastao se I sa policajcem koji je pronašao optuženog za masovno ubistvo Nikolasa Kruza. I Trampova supruga Melanija zahvalila je hitnim službama na brzoj reakciji.

Na Floridi su u petak sahranjene I neke od žrtava pucnjave: najmlađa od njih, 14-godišnja Alisa Elhadef I 18-godišnji Medou Polak.

Za masovno ubistvo je optužen Nikolas Kruz, koji je I ranije bio prijavljivan FBI-zbog pretnji da će izvršiti masovno ubistvo, ali je FBI priznao da te pretnje nisu procesuirane u skladu sa protokolom.

Osoba bliska Kruzu pozvala je liniju FBI-a za dojave 5. januara I upozorila da Kruz poseduje oružje, da postavlja uznemirujuće sadržaje na društvene mreže I da je u stanju da puca u nekoj od škola, ali protokoli nisu bili poštovani, saopštio je FBI.

Ova dojava nije povezana sa prethodnim upozorenjem na komentar na Jutjubu kada je osoba pod imenom Nikolas Kruz napisala “Biću profesionalni školski ubica”. FBI je priznao da je dobio tu dojavu, ali da je nije povezao sa optuženim za masovno ubistvo na Floridi.

“U skladu sa protokolima, dojava koju smo dobili od jedne osobe trebalo je da bude procesuirana kao potencijalno preteća po život”, navodi FBI u izjavi. “Te informacije je potom trebalo da budu prosleđene kancelariji FBI-a u Majamiju gde je trebalo da se preduzmu dalje istražne radnje. Utvrdili smo da ti protokoli nisu poštovani”, saopštio je FBI.

“I dalje istražujemo činjenice”, rekao je direktor FBI-a Kristofer Rej. “Razgovarali smo sa porodicama žrtava I duboko žalimo zbog dodatnog bola koji im je ovo uzrokovalo”.

Nikolas Kruz, optužen za ubistvo 17 osoba u srednjoj školi na Floridi pojavio se u četvrtak pred sudom, i određeno mu je zadržavanje bez prava na kauciju.

Kruz se na kratko pojavio pred sudom, u naradžastom zatvorskom odelu. Njegov advokat nije se žalio protiv odluke tužioca da Kruz ostane u pritvoru do narednih odluka suda.

Nikolas Kruz pred sudom
Nikolas Kruz pred sudom

Sve žrtve su do sada identifikovane: reč je o 14 učenika I troje nastavnika. Učenici su bili starosti 14 godina, a nastavnici koji su stradali su želeli da zaštite decu od napadača.

Predsednik Donald Tramp je rekao da će uskoro razgovarati sa nadležnima o “teškom pitanju mentalnog zdravlja” u kontekstu prevencije masovnih ubistava, I obećao da će bezbednost škola biti “vrhunski prioritet”. Ipak, Tramp nije pominjao kontrolu naoružanja.

Ranije je na Tviteru Tramp napisao da je “mnogo toga ukazivalo da je ubica sa Floride mentalno poremećen, da je bio izbačen iz škole zbog lošeg ponašanja, da su komšije I njegovi drugovi iz razreda znali da ima veliki problem I da se takvi slučajevi uvek moraju prijaviti nadležnima”.

Bdenje za žrtve pucnjave u školi na Floridi
Bdenje za žrtve pucnjave u školi na Floridi

U Parklendu na Floridi, ispred srednje škole “Mardžori Stounmen Daglas” održano je bdenje za one koji su stradali. Bdenja su održana I u drugim gradovima širom SAD.

Lider grupe belih suprematista sa Floride je rekao da je Nikolas Kruz bio njihov član I da je učestvovao u paramilitarnim vežbama. Ali lokalni šerif nije mogao da potvrdi vezu Kruza sa militantnim grupama.

Šerif okruga Brauard Skot Izrael rekao je da je Nikolas Kruz bio naoružan puškom AR-15 I da je imao nekoliko šaržera municije, da je oružje legalno kupio pre godinu dana nakon bezbednosne provere.

Kako je istraga napredovala, pojavili su se novi detalji o Kruzu: na društvene mreže je često postavljao svoje fotografije sa oružjem, a šerif Izrael je istakao da su pronađeni “veoma uznemirujući sadržaji”.

Bdenje za žrtve pucnjave na Floridi
Bdenje za žrtve pucnjave na Floridi

Sekretar za pravosuđe SAD Džef Sešns je rekao da je masovne ubice u Americi često pokazuju “znake mentalne nestabilnosti”. “Možda nismo bili dovoljno efikasni, moramo bolje”, rekao je Sešns.

I nakon prethodnih masovnih ubistava u SAD kongresmeni su pozivali na pooštravanje liberalnih zakona o kontroli naoružanja. Ali, Drugi amandman ustava SAD dozvoljava posedovanje oružja.

XS
SM
MD
LG