Linkovi

Osumnjičeni za napad na paradi u Viskonsinu optužen za ubistvo


Prolaznici pomažu povređenima posle napada na paradi u Vakaši, u Viskonsinu (Foto: Jordan Woynilko/Rojters)

Vozač osumnjičen za napad na božićnoj paradi u gradu Vakaša u američkoj saveznoj državi Viskonsin u utorak je optužen za ubistvo.

Darel Bruks je prvi put izveden pred sud, a protiv njega je podignuta optužnica od pet tačaka za ubistvo sa predumišljajem prvog stepena za koje je predviđena obavezna doživotna kazna zatvora, ako bude proglašen krivim.

Tužioci su saopštili u utorak da je broj žrtava napada porastao na 6, a da je povređeno više od 60 osoba.

Vlasti su saopštile da je 39-godišnji Bruks u nedelju namerno vozilom probio policijsku barikadu i uleteo među učesnike parade u Vakaši, oko 30 kilometara udaljenoj od Milvokija.

Policija je isključila terorizam kao motiv napada i navela da je Bruks delovao sam. Bruks je pre incidenta bio pušten uz kauciju od 1.000 dolara u okviru odvojenog slučaja nasilja u porodici.

Kancelarija tužioca okruga Milvokija saopštila je da je kaucija bila "neadekvatno niska imajući u vidu prirodu nedavnih optužbi" protiv Bruksa koji je 5. novembra optužen za ometanje policajaca, napad, nemarno ugrožavanje života, remećenja javnog reda i mira.

Pre napada na paradi, policija je dobila prijavu o porodičnoj svađi u koju je bio umešan osumnjičeni.

Policija nije bila u poteri za Bruksom kada je uleteo među učesnike parade, ali je jedan policajac pucao da bi pokušao da zaustavi vozilo, naveo je šef policije Danijel Tomson.

Među povređenima je najmanje 18 dece sa povredama lica, prelomima i ozbiljnim povredama glave. Šestoro je u kritičnom stanju, dok je najmanje dvoje pušteno iz bolnice.

Žrtve su bile starosti od 52 do 81 godine. Predsednik Džo Bajden je napad nazvao užasnim dok je Vatikan izrazio saučešće biskupu Milvokija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG