Linkovi

Organizatori protesta i opozicija potpisali “Sporazum o budućnosti”


Protest građana i opozicije u Podgorici, 30. mart 2019.
Protest građana i opozicije u Podgorici, 30. mart 2019.

Pokret Odupri se 97000, koji je organizovao najmasovnije antivladine proteste u novijoj istoriji Crne Gore, potpisao je na građanskom protestu sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka opozicije Sporazum o budućnosti, kojim su se obavezali na bojkot izbora do ispunjenja njihovih zahtjeva za ostavkama državnih čelnika i formiranjem tehničke vlade zadužene za organizaciju fer izbora.

Na početku današnjeg protesta, Glumac Slaviša Grubiša pročitao je Sporazum o budućnosti, u kome je navedeno da potpisnici zahtijevaju ostavke predsjednika Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprječavanje korupcije Sretena Radonjića i rukovodstva RTCG.

Pored zahtjeva za ostavkama, potpisnici su se saglasili da će se zalagati za formiranje Vlade građanskog jedinstva, koja bi bila sastavljena na paritetnoj osnovi.

"Tu Vladu bi odlikovao izbor ministara na paritetnoj osnovi. Na njenom čelu ne može biti neko od onih koji su sada na vlasti", rekao je, burno pozdravljen od nekoliko hiljada pristunih, glumac Slaviša Grubiša, koji je pročitao Sporazum u ime organizatora.

Protest građana i opozicije u Podgorici, 30. mart 2019.
Protest građana i opozicije u Podgorici, 30. mart 2019.

Prema njegovim riječima, potpisnici Sporazuma o budućnosti obavezuju se da će bojkotovati sve izbore dok vlada građanskog jedinstva ne obezbijedi uslove za njihovo organizovanje, a u toku su dogovori i o vaninstitucionalnom djelovanju.

Građanski aktivista Neđeljko Đurović rekao je da želi odgovoran politički sistem, odgovornu vlast i stabilnu političku zajednicu, poručujući da “prvi put od kad postoji Crna Gora imamo šansu da demokratski smijenimo vlast”. te “nemojmo da ostanemo postiđeni pred budućim generacijama”

“Imamo isti ispit koji moramo položiti. Hoćemo odgovornu vlast i stabilnu političku zajednicu. Šaljemo istu poruku – dovoljno je samo da odete”, rekao je Đurović, aludirajući na poziv kojima je prije 30 godina na protestima koje je predvodio Đukanović traženo od bivšeg rukovodstva Saveza komunista traženo da podnesu ostavke.

Masovni građanski protesti uslijedili su nakon serije objava Duška Kneževića, odbjeglog bankara i donedavnog poslovnog saveznika i donatora vladajuće DPS koji je izbjegao hapšenje pod sumnjom u pranje novca i iz Londona pokrenuo kampanju koja ukazuje na korupciju u vrhu države.

XS
SM
MD
LG