Linkovi

Ponovo protesti u Podgorici, zatraženo jedinstvo opozicije


Protest u Podgorici, 23. mart 2019. (rtcg.me)

Hiljade ljudi izašlo je ove subote na antivladin protest u Podgorici, tražeći od predsjednika Mila Djukanovića i ostalih čelnika državnog vrha da podnesu ostavke zbog brojnih afera koje ukazuju na korupciju u vladajućem establišmentu.

Noseći vanstranačka obilježja i transparente “Odupri se 97,000”, “Mi smo država”, “Dosta je bilo, okupljeni su, nakon obraćanja organizatora i predstavnice studenata, mirno prošetali pored dijelom grada u kojem se nalaze zgrade parlamenta, predsjednika i Agencije za nacionalnu bezbjednost, uzvikujući “hoćemo pravdu” i “”dolje diktator.

Predstavnik organizatora Slaviša Grubiša ponovio je zahtjeve za ostavkama čelnika države i ocijenio da protest iz sedmice u sedmicu raste i da se približava svom cilju.

“Opoziciono jedinstvo i uska saradnja su apsolutno neophodno u ovom procesu”, rekao je Grubiša. “Raduje me što nas jedan mali korak dijeli do tog cilja”.

Organizatori protesta predložili su opoziciji da potpiše platformu koja sadrži dosadašnje predloge o ostavkama čelnika, tehničkoj vladi, ali i odredbu o poštovanju sadašnjih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

Većina crnogorskih opozicionih partija i nezavisnih poslanika parlamenta, sa izuzetkom desničarskog Demokratskog fronta, pozitivno je odgovorila na inicijativu pokreta “Odupri se 97000”.

Protesti su počeli nakon serije medijskih objava odbjeglog finansijera vladajuće partije optuženog za pranje novca Duška Kneževića koji je optužio Djukanovića da je na čelu “kriminalne hobotnice” koja je zarobila institucije, te da želi da mu preotme biznis u Crnoj Gori vrijedan pola milijarde eura.

Iako je jedan od Kneževićevih video snimaka ukazao na njegovo nezakonito finansiranje vladajuće partije a Djukanovićevog bliskog saradnika Slavoljuba Stijepovića doveo u poziciju osumnjičenog za pranje novca, tužilaštvo je saopštilo da istraga ne vodi do predsjednika koga je bivši finansijer optužio da je navodno bio nalogodavac takvih aranžman.

Djukanović je u više navrata odbacio kao neistinite Kneževićeve tvrdnje o njegovoj navodnoj ulozi u “reketiranju” crnogorskih biznismena za potrebe DPS-a, negirajući i navode doskorašnjeg saveznika da je on nezakonito stekao svoju imovinu.

On je odbacio i mogućnost da će podnijeti ostavku koju su zatražili organizatori najmasovnijeg gradjanskog protesta u novijoj istoriji Crne Gore, ocjenjujući da su protesti politički motivisani, te da iza njih stoji opozicija.

“Ne mogu da vjerujem da me to ozbiljno pitate. Naravno da neću podnijeti ostavku”, rekao je nedavno za RTCG 58-godišnji Djukanović, koji je na funkcijama predsjednika ili premijera, uz par kratkih predaha, gotovo 30 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG