Linkovi

Odziv birača u Iranu manji od 50% prvi put od Islamske revolucije


Birači na parlamentarnim izborima u predgrađu Teherana
Birači na parlamentarnim izborima u predgrađu Teherana

Iran je saopštio da je odziv birača na parlamentarnim izborima bio 42% - najniži od Islamske revolucije 1979. Vrhovni lider Ajatola Ali Hamenei izjavio je da su neprijatelji Teherana iskoristili novi koronavirus da bi odvratili birače od izlaska na izbore.

Posmatrači kažu da je bi tako nizak odziv mogao da bude znak nezadovoljstva građana verskim vladarima i stanjem ekonomije pod jakim pritiskom Sjedinjenih Država.

Ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahman Fazli je izjavio da su izbori održani u vreme različitih incidenata. "Imali smo nevreme, izbijanje koronavirusa, avionsku nesreću", rekao je. Iran je 3. januara greškom oborio ukrajinski avion, kada je poginulo 176 osoba.

Na izborima 2016, odziv je bio blizu 62% a od Islamske revolucije je uvek bio iznad 50 odsto. Birači su imali i ograničene opcije na glasačkim listićima. Više od 7.000 kandidata je diskvalifikovano, među njima reformisti i umereni političari.

Prema rezultatima koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova, veliki uspeh na izborima ostvarili su lojalisti iz tvrde struje bliske vrhovnom vođi Hamaneiju, koji ima poslednju reč kod svih državnih pitanja.

U Teheranu su osvojili 30 mesta u parlamentu, a šanse da postane sledeći predsednik parlamenta ima bivši komandant Revolucionarne garde, Mohamad Bager Kalibaf. Kalibaf je bio komandant vazduhoplovnih jedinica garde, ratni je veteran i bio je ministar policije.

Pristalice Mohamada Bagera Kalibafa, vodećeg kandidata tvrde struje na parlamentarnim izborima.
Pristalice Mohamada Bagera Kalibafa, vodećeg kandidata tvrde struje na parlamentarnim izborima.

Hamenei, koji je u petak poručio da je izlazak na izbore "verska dužnost" okrivio je za slabu izlaznost "negativnu propagandu" o koronavirusu, koju su prema njemu širili neprijatelji Irana.

Prvi slučaj koronavirusas u Iranu potvrđen je dva dana pred izbora, a zatim su prijavljena 43 slučaja u četiri različita grada, uključujući Teheran. Sa osam smrtnih slučajeva, Iran ima najveći bilans žrtava od koronavirusa van Kine.

Iranski parlament nema većeg uticaja na spoljnu ili nuklearnu politiku Irana, o kojoj odlučuje Hamenei. Međutim, uspeh konzervativaca na izborima bi mogao da ojača njihove šanse da pobede na predsedničkim izborima 2021.

XS
SM
MD
LG