Linkovi

Izveštaj obaveštajaca: Putin nameravao da podrije izbore u SAD


Predsednik Rusije Vladimir Putin nameravao je podrije američke izbore 2016. i diskredituje bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton u kampanji uticaja bez presedana koja je povećala šanse izabranog predsednika Donalda Trampa, navodi se u izveštaju američke obaveštajne zajednice.

"Cilj Rusije je bio da podrije poverenje javnosti u Sjedinjenim Državama u demokratski proces, okleveta sekretarku Klinton i ošteti njen kredibilitet“, navodi se u izveštaju koji je objavljen kasno sinoć i dodaje, "procenili smo da su Putin i ruska vlada razvili jasnu naklonost ka izabranom predsedniku Trampu i da su mu pomagali da poveća izborne šanse kada god je bilo moguće".

Izveštaj tri vodeće obaveštajne agencije objavljen je samo nekoliko sati nakon što su njihovi šefovi obavestili Trampa o tome u Njujorku.

Odlazeći predsednik Barak Obama, koji je naredio sprovođenje istrage, obavešten je o izveštaju u četvrtak.

Donald Tramp je na Tviteru optužio demokrate i napisao da su bili hakovani zbog sopstvene nemarnosti ističući da su republikanci imali jaku zaštitu od sajber napada. On je jutros u novom tvitu naveo da hakovanje nije promenilo glasanje i rekao da su demokrate potpuno osramoćene zbog gubitka izbora.

XS
SM
MD
LG