Linkovi

Obama: Amerika je jača nego pre osam godina


Predsednik SAD Barak Obama (REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY - RTX2VEC2)
Predsednik SAD Barak Obama (REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY - RTX2VEC2)

U poslednjem radio obraćanju u 2016. godini, predsednik Barak Obama osvrnuo se na postignuća ne samo u prošloj godini, već i na celokupna dva mandata koja je proveo na funkciji.

"U trenutku kada okrećemo stranicu za jednu godinu i kada gledamo napred u budućnost, samo bih želeo da vam kratko zahvalim za sve što ste učinili da učinite Ameriku snažnijom tokom ovih osam godina", rekao je.

Naveo je recesiju, konzinsentno gubljenje poslova i oko 180.000 tupa u Irak i Avganistanu kao izazove sa kojima se suočio 2009. godine, ali je rekao da sada, osam godina kasnije, "Amerika priča drugačiju priču".

Predsednik je rekao da se tokom njegove administracije ekonomska recesija preokrenula u oporavak, da je stvoreno na milione radnih mesta, da su vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena eliminisale američke snage i da se 165.000 trupa vratilo iz operacija na Bliskom istoku.

Sa liste postignuća, Obama je u svom obraćanju naveo njegov potez ka usvajanju Pristupačnog akta o zdravstvenoj zaštiti, za koji Bela kuća kaže da je obezbedio da 20 miliona više Amerikanaca "zna za finansijsku bezbednost zdravstvenog osiguranja".

"I o ovome se radi: ništa od svega toga bilo neiminovno", rekao je Obama o svojoj listi učinaka. "To je bio rezultat serije teških idluka koje su donešene i rezultat vašeg napornog rada i elastičnosti".

Obami je ostralo još manje od mesec dana na funkciji i skrenuo je pažnju na njegovu tranziciju ka "važnijoj ulozi građana", ali i izrazio svoju predanost zemlji.

"Znajte da ću ja biti tamo sa vama na svakom koraku kako kako bi obezbedio da ova zemlja zauvek teži da živi neverovatno obećanje našig osnivanja", rekao je.

"I od porodice Obama vašoj porodici, srećna i blagoslovena Nova 2017."

XS
SM
MD
LG