Linkovi

Obama kritikovao Trampovu uredbu o imigraciji


Tramp i Obama tokom inauguracije 45. američkog predsednika 20. januara 2017.
Tramp i Obama tokom inauguracije 45. američkog predsednika 20. januara 2017.

Dok Bela kuća nastavlja da brani uredbu predsednika Donalda Trampa kojom se zabranjuje ulazak u zemlju izbeglicama i građanima sedam većinski muslimanskih zemalja, bivši predsednik Barak Obama usprotivio se uredbi u prvom saopštenju od kada je napustio Belu kuću.

Portparol 44. američkog predsednika Kevin Luis objavio je saopštenje u kojem se odbacuje bilo kakvo poređenje Obamine spoljne politike sa Trampovom zabranom.

"Predsednik se fundamentalno ne slaže sa konceptom diskriminacije nad pojedincima zbog njihove vere ili religije".

Trampova administracija tvrdi da zabrana ulaska u zemlju nije usmerena protiv bilo koje religije, dodajući da se sedam zemalja obuhavaćenih uredbom nalaze na listama Stejt departmenta koje su sastavljene tokom Obamine administracije, bilo kao države sponzori terorizma ili kao države koje pružaju utočište teroristima.

U Obaminom saopštenju, Luis navodi da je bivši predsednik "ohrabren" nivoom angažmana u zajednicama širom zemlje, navodeći da su protesti “upravo ono što očekujemo da vidimo kada su američke vrednosti ulog”.

Ovo je prvi put da je bivši predsednik kritikovao novog predsednika, koji je na položaju tek 10 dana. Tokom poslednje konferencije za novinare pre odlaska iz Bele kuće, Obama je rekao da će davati mišljenje o svom nasledniku samo ukoliko oseti da su ugrožene osnovne vrednosti ugrožene, kao što su sloboda medija i glasačka prava.

XS
SM
MD
LG