Linkovi

Merkel kritikuje Trampovu izvršnu uredbu


Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku Demohrišćanske stranke 28. januara 2017.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku Demohrišćanske stranke 28. januara 2017.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da globalna borba protiv terorizma ne opravdava stavljanje čitavih grupa ljudi pod sumnju, dodajući da uredba predsednika Trampa „narušava duh međunarodne saradnje“. Ona je rekla da je, po njenom mišljenju, mera suprotna osnovnim principima međunarodne pomoći izbeglicama, i da će se o celom pitanju konsultovati sa evropskim partnerima.

Trampova zabrana - dilema za evropske lidere

Za to vreme, evropske vlade pokušavaju da osmisle odgovor na zabranu koju je američki predsednik Donald Tramp uveo za putnike iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom. Mera predstavlja veliku dilemu za vlade, koje su, s jedne strane, pod pritiskom svog sve brojnijeg muslimanskog stanovništva, a s druge strane sve jačeg nacionalističkog raspoloženja među onima koji se protive daljem doseljavanju muslimana u njihove zemlje.

Medeni mesec je prekinut. Tereza Mej imala je uspešnu posetu SAD i susret sa predsednikom Donaldom Trampom kada ga je navela da kaže da podržava NATO. Međutim, posle posete Vašingtonu sačekala ju je oluja kod kuće.

"Moja poruka, kao gradonačelnika Londona je jasna i glasna. Mislim da je zabrana surova i sramna i naša premijerka ne bi smela da je prihvati”, izjavio je gradonačelnik Londona Sadik Kan.

“Ovo je zaštita zemlje od stranih terorista koji ulaze u SAD”, objašnjava uredbu američki predsednik. Trampov potez je podstakao vlade širom Evrope da počnu da preispituju svoju politiku.

"Pružanje dobrodošlice izbeglicama, koje beže od rata i tiranije, je deo naše dužnosti. Moramo da se postaramo da se to odvija na pravedan, ispravan način, i uz solidarnost. Zato evropski dijalog i solidarnost moraju da nastave da igraju ulogu, da se sve sprovodi na način koji neće poremetiti naša društva, ali tako da naša društva nastave da ispunjavaju svoje obaveze i budu dosledna našim vrednostima", izjavio je Žan-Mark Ero, francuski ministar spoljnih poslova.

Ta bitka različitih vrednosti sada se vodi između zagovornika multikulturalizma i humanitarizma, i onih koji smatraju da su njihova nacionalni kultura i identiet ugroženi.

“To je teška situacija za mnoge zapadnoevropske zemlje. Postoji manjinska muslimanska zajednica koja raste kao posledica različitih aspekata njihove demografije naspram većinskih populacija koje se ne uvećavaju tom brzinom. Zato postoji određena pojačana svest o tome koja se često pretvara u negativna osećanja”, ističe analitičar Tahir Abas sa Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Trampova administracija ističe da je njegova politika slična onome što je predsednik Obama uradio 2011. kada je zabranio izdavanje viza izbeglicama iz Iraka na šest meseci. Sedam zemalja koje su navedene u Trampovoj izvršnoj uredbi su iste zemlje koje je Obamina administracija prethodno identifikovala kao izvore terorizma.

“Nova politička intervencija je nastavak ranije politike ali je problematično to kako se sprovodi, u prvoj nedelji, kada je niz drugih inicijativa Trampove administracije već izazvao kritike i kada postoji jedna klima, određeno osećanje prema izbeglicama i značajni liberalno-levičarski delovi društva sada ogorčeno reaguju”, kaže Abas.

Dok su protesti zbog Trampove zabrane sve veći i glasniji, evropski lideri su zabrinuti zbog birača koji tiho saosećaju sa nacionalističkim pokretima, i zato postupaju pažljivo. Šta kažu i način na koji to kažu mogao bi da ih skupo košta kada građani nekoliko evropskih zemalja izađu na birališta ove godine.

XS
SM
MD
LG