Linkovi

Tramp potpisao uredbu kojom se zabranjuje ulazak Sirijcima


Predsednik Donald Tramp potpisuje izvršnu naredbu u Pentagonu
Predsednik Donald Tramp potpisuje izvršnu naredbu u Pentagonu

Predsednik Donald Tramp je potpisao dve izvršne naredbe sa ciljem da pospeši bezbednost u Sjedinjenim Državama. Jednom od njih se ograničava ulazak svih sirijskih izbeglica u Sjedinjene Države na neodredjen period.

Izvršna naredba pod nazivom "Zaštita nacije od ulaska stranih terorista u Sjedinjene Države", predvidja suspendovanje viza i drugih imigracionih beneficija za gradjane "zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost".

Dve agencije UN-a su danas izdale zajedničko saopštenje samo nekoliko sati posle Trampove naredbe u kojem se navodi: "Potrebe izbeglica i migranata širom sveta nikada nisu bile veće, a program njihovog raseljavanja u Sjedinjenim Državama je jedan od najvažnijih na svetu."

UNHCR i Medjunarodna organizacija za migracije su saopštile kako se nadaju da će "Sjedinjene Države nastaviti da preuzimaju snažnu rukovodeću ulogu i dugu tradiciju zaštite onih koji beže od konflikta i progonstva". Te agencije su navele kako "duboko veruju da bi izbeglice trebalo da budu ravnopravno tretirane kad su u pitanju zaštita i pomoć, kao i prilike za raseljavanje bez obzira na veroispovest, nacionalnu pripadnost i rasu."

Tramp je potpisao tu naredbu juče u Pentagonu gde je učestvovao na ceremoniji polaganja zakletve novog sekretara za odbranu Džejmsa Matisa. Neposredno posle tog predsednikovog poteza demonstranti su održali protest ispred glavne federalne zgrade u Njujorku.

Kao razlog za ovu naredbu, dokument navodi napade 11. septembra, 2001. u Njujorku i Vašingtonu, od strane 19 stranaca koji su bez problema dobili vize da udju u Sjedinjene Države. Takodje se spominju drugi teroristički napadi tokom proteklih 15 godina od strane stranaca koji su ušli u SAD koristeći turističke vize, te vize za privremeni rad ili pak izbeglička dokumenta za raseljavanje u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG