Linkovi

Obalska straža spasila četiri preostale osobe na prevrnutom brodu


Dim se diže iz prevrnutog broda u blizini obale Džordžije (Foto: AP/U.S. Coast Guard)

Timovi američke Obalske straže spasili su četiri južnokorejska člana posade teretnog broda koji se prevrnuo u nedelju ujutro u blizini obala američke savezne države Džordžija. Portparol Obalske straže Lojd Heflin izjavio je da su oni pronađeni kada su spasioci probušili rupu na dnu broda. Sva četvorila su prebačena u bolnicu u, kako je saopšteno, relativno dobrom stanju.

Na video snimku Obalske straže vidi se operacija spasavanja, kada je 20 osoba prebačeno helikopterom sa zapaljenog broda u uvali Sent Simons. Operacija u zoru odvijala se u blizini luke Brunsvik, oko 400 kilometara jugoistočno od Atlante, u Džordžiji. Obalska straža saopštila je da je specijalni tim proverio stabilnost broda "Golden rej", koji se prevrnuo.

Komandant Obalske straže Džon Rid izjavio je da su nadležni odgovorili na hitan poziv za pomoć.

“Ekipe Obalske straže, zajedno sa partnerskim agencijama i komercijalnim servisima, kao i sekretarijatom za prirodne resurse Južne Karoline, izveli su više spasilačkih akcija sa broda na nekoliko različitih mesta. Dvadeset od 24 osobe na brodu su spasene tom prilikom. Kako su plamen i dim počeli da se pojavljuju, naši timovi, uz spasilački tim okruga Glin procenili su da je situacija previše rizična da bi se išlo dublje unutar plovila radi pronalaženja 4 osobe koje se vode kao nestale”, rekao je Rid i dodao da je potraga bila otežana zbog nestabilnosti broda.

Na plovilu dužine 200 metara nalazilo se 23 člana posade i jedan pilot. Brod je bio na putu za Baltimor u trenutku incidenta.

Agencija Asošijeted pres navela je da je brod u vlasništvu jedne kompanije iz Južne Koreje i da je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva. Incident se istražuje. Brod nije imao dozvolu da se približi obali manje od jednog kilometra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG