Linkovi

Obalska straža: Pronađene četiri žrtve požara na brodu, traga se za 29 putnika


Nadležne službe na zadatku nakon požara ronilačkog broda nadomak ostrva Santa Kruz u Kaliforniji (Foto: AP Photo/Daniel Dreifuss)

Obalska straža objavila je da su pronađene četiri žrtve požara nadomak ronilačkog broda "Konsepšn" koji je izgoreo u blizini obale Kalifornije.

Metju Krol, komandant Obalske straže, izjavio je da su kod žrtava povrede nastale usled utapanja.

Spasioci su nastavili potragu za još dvadeset devet putnika broda “Konsepšn” na kom je izbio požar dok je bio usidren kod ostrva Santa Kruz.

Na brodu se u trenutku nesreće nalazilo 33 putnika i pet članova posade - ukupno 38 ljudi. Podaci Obalske straže ukazuju da tokom poslednje provere, avgusta 2018, nije utvrđeno kršenje bezbednosnih pravila. Nakon provere 2016. zamenjen je termostat (pokazivač temperature), dok je 2014. zamenjeno nepropusno vatrogasno crevo.

Prema zvaničnim podacima, u poslednjih pet godina, vlasnici broda su brzo otklanjali nedostatke uočene nakon sigurnosnih kontrola.

Gašenje broda na kome je izbio požar; Twitter/Ventura County Fire Department
Gašenje broda na kome je izbio požar; Twitter/Ventura County Fire Department

Pet članova posade, koje je spasio čamac u prolazu, probudilo se u momentu kada je vatra izbila. Sa zapaljenog plovila skočili su u more.

Zvaničnici su naveli da je njih dvoje lakše povređeno.

Potraga za žrtvama i preživelima

“Spasioci trenutno traže preživele na obližnjoj obali”, izjavila je novinarima Monika Ročester, kapetan Obalske straže, tokom obraćanja u mestu Oksnard. Ročester je rekla da je brod kojim su plovili putnici i članovi posade bio udaljen oko osamnaest metara od obale ostrva Santa Kruz u momentu izbijanja požara. Ostrvo se nalazi na oko 140 kilometara od grada Los Anđelesa u američkoj državi Kalifornija.

Vatrogasci gase zapaljeni brod: zvanilni Tviter profil Santa Barbara County Fire
Vatrogasci gase zapaljeni brod: zvanilni Tviter profil Santa Barbara County Fire

Kapetan Brajan Mekgrat, iz Vatrogasne službe okruga Ventura koja je bila angažovana u gašenju vatre, izjavio je da u požaru ima žrtava – ali nije mogao da precizira broj.

Požar je izbio u ponedeljak pred zoru poslednjeg dana prazničnog krstarenja do Kanalskih ostrva.

“Poziv za pomoć Obalskoj straži upućen je u 3:15 izjutra. Bilo je smetnji nije bilo u potpunosti jasno šta se desilo ali smo neke informacije uspeli da obezbedimo plovilima koja su angažovana da pomognu”, rekao je jedan od oficira Obalske straže Mark Barnli.

Vlasnik broda “Konsepšn” je Worldwide Diving Adventures, poznata kompanija čije je sedište u Santi Barbari, koja organizuje ronilačke ekspedicije od 1972. godine.

Požar na brodu "Konsepšn"; Tviter profil Santa Barbara County Fire
Požar na brodu "Konsepšn"; Tviter profil Santa Barbara County Fire

Brod "Konsepšn" isplovio je u četiri sata ujutru u subotu, a povratak je bio planiran u ponedeljak u pet popodne. Plovilo je bilo opremljeno desetinama kabinskih kreveta za spavanje, a u ponudi putnicima nalazili su se posmatranje raznobojnih korala i raznovrsnog života morskih vrsta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG