Linkovi

Kod Tunisa potonuo brod sa migrantima, utopilo se 83 ljudi


Afrički migrant za koga vladini izvori tvrde da je spašen nakon što je njegov brod potonuo u Sredozemnom moru, nedaleko od obale Tunisa, sedi u prihvatilištu Crvenog krsta u Zarzisu, Tunis, 4. jula 2019.

Samo troje migranata je preživelo, a 83 se utopilo kada je njihov brodić potonuo pre dva dana kraj obale Tunisa, saopštila je obalska straža.

Plovilo je potonulo u Sredozemlnom moru samo nekoliko sati nakon što se otisnulo na pučinu iz libijskog grada Zuvare.

Ribar je primetio četvoro ljudi kako se penju na drvene krhotine, nakon čega je obavestio vlasti Tunisa. Jedan od četvoro izvučenih iz mora kasnije je preminuo u bolnici. Crveni krst saopštio je da je brodić prevozio prevše ljudi.

Jedan od preživelih ispričao da je brod počeo da se puni vodom u trenutku kad su migranti još mogli da vide svetla na obali. Hitni telefonski poziv upomoć ostao je bez efekta, pošto pozivar nije mogao da objasni libijskim spasiocima tačnu lokaciju broda.

Preživeli kaže da su on i još trojica migranata bili u moru dva dana pre nego što ih je ribar pronašao.

Potonuće njihovog brodića dogodilo se istog dana kada je u vazdušnom udaru pogođen centar za pritvor migranata u okolini Tripolija, kada je ubijeno 44 ljudi.

Ujedinjene nacije i grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su tretman migranata koji su većinom iz Afrike i koji pokušavaju da pobegnu od siromaštva i nasilja i domognu se Evrope sa libijske obale.

Mnoge na moru pokupe vlasti i vrate nazad u Libiju, gde ih drže u lošim uslovima u centrima za pritvor. Privatni spasilački brodovi koji operišu nisu dobrodošli u glavnim evropskim lukama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG